Bilde av en kvinne i en solnedgang med ryggen til
Hvorfor ikke utnytte solen for å produsere din egen strøm?

Spar miljøet ved å produsere egen strøm

Lyst til å bidra til en grønnere verden med strømforbruket ditt? Da kan løsningen være å produsere strøm selv.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 02.11.2019

De siste årene har flere oppdaget muligheten for produksjon av egen strøm, som oftest ved hjelp av solcelleanlegg. Om du går med en drøm om å utnytte solenergi til produksjon og salg av strøm kan du lese våre tips under.

Hvordan produsere egen strøm?

  • Kontakt en elektroinstallatør for å være sikker på at huset eller hytta er egnet for solenergiproduksjon.
  • Spør kommunen din om du må søke for å installere solcelleanlegg.
  • Husk at du også bør kommunisere godt med nettselskapet ditt før du installerer, slik at anlegget oppfyller alle krav hvis du skulle ønske å selge overskuddsstrøm (les mer om salg av strøm lenger ned i artikkelen).

Du kan kjøpe solcelleanlegg via flere strømleverandører, eller av uavhengige selgere. De kan ofte gi deg tilbud på ferdige solcelleanlegg. Det vil si at du får en pakke med alt du trenger til installasjonen og du slipper å selv måtte lete fram og kjøpe alle delene du trenger. Selve installasjonen må utføres av en elektriker.

Bilde av solcellepanel
Husk at du kan søke om økonomisk støtte hvis du installerer eget solcelleanlegg.

Hvor mye koster solcelleanlegg?

Et solcelleanlegg vil totalt sett kunne koste deg mellom 40.000 og 130.000 kr (inkludert installasjon), avhengig av størrelsen på anlegget. Så det er ikke til å komme bort fra at det er en betydelig startkostnad.

Da er det imidlertid greit å vite at jo større kapasitet anlegget ditt har, desto mer støtte kan du få fra Enova.

Før du søker støtte fra Enova er det imidlertid verdt å undersøke om kommunen du bor i har egne støtteordninger.

I noen tilfeller kan nemlig de kommunale støtteordningene gi mer støtte enn Enova. Dette har blant annet vært tilfellet i Oslo kommune.

Solceller kutter strømregningen

Når du bruker egenprodusert strøm, går strømmen direkte fra anlegget ditt til strømkontaktene dine i huset. Siden strømmen ikke kommer utenfra via et kraftnett, slipper du ikke bare å kjøpe strøm fra en strømleverandør, men du slipper også å betale nettleie for den egenproduserte strømmen.

Det eneste du betaler for er installasjonen av solcelleanlegget. Det skal imidlertid sies at det ofte tar mange år før du tjener inn installasjonskostnadene i sparte strømutgifter. Inntil installasjonskostnadene er tjent inn, får du «betalt» ved å bidra positivt til miljøet og kanskje muligheten til å få utløp for teknologiinteressen.

Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Er det effektivt med solceller i Norge?

En vanlig skepsis mot solceller i Norge er at man gjerne tviler på hvor effektivt det egentlig er med solenergiproduksjon i et land med få soldager, mye skyer og mye nedbør. Det er tross alt direkte solstråler som produserer strømmen, og da blir det vel ikke mange dager til sammen i løpet av et år som gir produksjon?

Mange som installerer solcelleanlegg blir imidlertid overrasket over hvor mye energi det faktisk produserer. Selvfølgelig bør du imidlertid huske å plassere solcellepanelene mot sør, på det mest solfylte stedet på taket for mest effekt.

Bilde av snøfnugg
Snø kan skape problemer for solcelleanlegget, men vinteren i Norge kan også ha positiv innvirkning på produksjon av solenergi.

Henger du dem på veggen i stedet, er det en hovedregel at paneler montert med 45 graders vinkel fanger opp flest solstråler om sommeren, mens loddrett plassering samler opp mest solstråler i vinterhalvåret. Selv på dager som er lett overskyet, vil de svake strålene fra solen fanges opp.

Er solcellepanelene dekket av snø vil det naturligvis hindre strømproduksjon, men ettersom panelene er glatte og montert i vinkel er det forholdsvis lett å børste av snøen om det skulle være nødvendig.

I vinterhalvåret vil dessuten refleksjonene fra snøen rundt solcelleanlegget faktisk kunne hjelpe på strømproduksjonen. I tillegg gjør det kalde klimaet i Norge at solcellepanelene har mindre lekkasje – som dermed, enkelt forklart, gir oss i Norge mer strøm per solstråle – enn i områder med varmere temperaturer.

Hvordan selge strøm?

Vurderer du produksjon av strøm for å selge det er det et par ting du må få på plass før du kan begynne:

  • Installere solcelleanlegget.
  • Bli plusskunde i nettselskapet ditt.
  • Sørge for å ha en digital strømmåler (AMS) installert, slik at kraftselskapet kan lese av strømmen for deg.
  • Velge kraftselskap som kan kjøpe overskuddsstrømmen (og ev. levere strøm til deg når du trenger det).

De fleste kraftselskapene på markedet ønsker å kjøpe strømmen din, og de betaler deg som regel spotpris for det du selger, som enkelt forklart er det samme som markedsprisen på strøm i det øyeblikket du selger strømmen.

Grensen for hvor mye strøm du kan selge som plusskunde er 100 kW, noe som tilsvarer omtrent 650 m² solcellepanel totalt.

Må du betale nettleie når du selger strøm?

Fra januar 2017 er du fritatt for "andre fastledd" av innmatingstariffen for strømmen du selger som plusskunde. Du er derfor bare omfattet av energileddet.

Energileddet er enten negativt eller positivt. Et negativt energiledd betyr at nett-tapet reduseres, og du får penger for hver kWh du mater ut i nettet, normalt inntil 5 øre/kWh. Energileddet kan også være positivt, og da vil du måtte betale for strømmen du mater inn i nettet, normalt inntil 5 øre/kWh.

Nettselskapet beregner energileddet for deg ut fra fastsatte regler. All strøm du eventuelt må kjøpe, betaler du nettleie for, akkurat slik du er vant til.

Les også: Dette er fordelene og ulempene med solceller

Få mer utbytte av egen strøm med et batteri?

Sitter du igjen med mye overskuddsstrøm, kan du velge å installere et batteri. Da kan du lagre energi du ikke bruker, i stedet for å selge til et kraftselskap.

Hvis du f.eks. har en spotprisavtale med kraftselskapet, koster det gjerne mest for deg å kjøpe strøm på morgenen og kvelden. Solcelleanlegget produserer som regel mest strøm på dagtid, da det er billigst for deg å kjøpe strøm fra kraftselskapet, samtidig som du kanskje trenger minst strøm akkurat på denne tiden. Har du et batteri, kan du lagre egen strøm på dagtid (når produksjonen er størst og det koster minst å kjøpe strøm), for så å bruke av denne lagrede strømmen på morgen og kveld.

Du bør teste solcelleanlegget en stund og se hvor mye det klarer å produsere, før du eventuelt installerer et slikt batteri, ettersom de er kostbare. Det er dumt å investere i et batteri dersom anlegget ikke klarer å produsere mer energi enn du bruker i utgangspunktet.

Les mer om lønnsomheten av batteri til solcelleanlegget