Oversiktsbilde over Oslofjorden, med sola i bakgrunnen

Få Enova-støtte til solceller

Som privatperson kan du få støtte fra Enova på opptil 32 500 kroner når du installerer solcellepanel hjemme. Borettslag og sameier kan få opptil 525 000 kroner i støtte til kartlegging av energi- og effekttiltak.

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 09.10.2023
Innhold

Hvor mye kan jeg få i støtte fra Enova?

Du kan maksimalt få 32 500 kroner i tilskudd fra Enova for solceller. Denne støtten består av et grunntilskudd på 7500 kroner for selve installasjonen av anlegget. I tillegg får du 1250 kroner for hver kW anlegget kan produsere, inntil 20 kW.

Har du for eksempel et solcelleanlegg med en maksimal effekt på 10 kW, kan du få 20 000 kroner i støtte fra Enova.

Redusert Enova-støtte høsten 2023
 • Fra og med 2. oktober 2023 ble Enova-støtten til solcelleanlegg i private husholdninger redusert fra 2000 til 1250 kroner per kW installert.
 • Satsen på 7500 kroner for et produksjonsanlegg ble værende.
 • Det maksimale beløpet som er mulig å få i Enova-støtte ble redusert fra 47 500 kroner til 32 500 kroner.
Vis mer

Du kan i tillegg få mer penger tilbake hvis du kombinerer solcelleanlegget med andre energitiltak, slik som solfangere eller smart strømstyring.

Les også: Dette er fordelene og ulempene med solceller

Det er viktig å merke seg at du må vente til anlegget er ferdig installert før du kan søke om støtte fra Enova. Det betyr at du må betale for solcellepanelene før du får tilbakebetalt penger etter at søknaden er blitt godkjent.

Videre finnes det visse krav om at solcelleanlegget må:

 • Være installert nytt i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge
 • Være kjøpt de siste tolv månedene
 • Være installert av fagfolk med autorisasjon
 • Ha dokumentert kostnader i samsvar med norske lover og forskrifter
 • Være tilknyttet strømnettet gjennom en plusskundeavtale

Dessuten kan du bare motta støtte fra én offentlig instans, og du får kun støtte én gang for samme bolig. Dette gjelder også dersom du deler solcelleanlegg med naboen.

Enova
 • Enova er et statlig foretak som siden 2001 har arbeidet for «Norges omstilling til lavutslippssamfunnet».
 • Foretaket har hovedkvarter i Trondheim.
 • Enova finansieres av Klima- og energifondet.
Vis mer

Ikke glem å sjekke andre støtteordninger

Det er ikke bare Enova som tilbyr støtteordninger for installasjon av solcellepaneler. Det kan derfor være lurt å høre med blant annet kommunen din, før du søker om støtte hos Enova.

Ettersom du bare kan søke støtte fra én offentlig instans, er det smart å sjekke mulighetene før du bestemmer deg.

Et blått hus med solcellepanel på taket
Enovatilskuddet: Du kan få Enova-støtte dersom du har kjøpt og installert solcelleanlegg i løpet av de siste tolv månedene.

Støtte til solceller i borettslag og sameier

Borettslag med store tak og mye sol kan være svært godt egnet for solcellepanel på taket. I utgangspunktet støtter dessverre ikke Enova solcelleprosjekter for borettslag eller sameier, da tilskuddet er ment til privatpersoner.

Enova gir nemlig ikke støtte til felles anlegg i sameier og borettslag med mer enn fire boligenheter. For felles anlegg som er delt mellom to til fire boligenheter er det bare mulig å få én støtte per anlegg.

Les også: Er solenergi miljøvennlig?

Enova gir derimot kartleggingsstøtte til borettslag og sameier. Kartleggingen kan gi konkrete anbefalinger om smarte klimatiltak for borettslag og sameier, inntil 525 000 kroner. Selv om pengene ikke kan brukes til å installere et solcelleanlegg, kan det være nyttig å utrede muligheten før borettslaget eventuelt tar et valg.

Hvor mye dere kan få i støtte påvirkes av hvor mange boenheter borettslaget har, samt hvor høye kostnadene er, og om dere etter kartleggingen gjennomfører de kartlagte tiltakene. Du finner mer informasjon om spesifikke kriterier for kartleggingsstøtte til borettslag og boligsameier på Enova sine nettsider.

Et borettslag med solceller på taket
Solceller på taket: Borettslag har ofte store ubrukte takarealer som kan brukes til kraftproduksjon.

Videre kan det finnes andre aktuelle støtteordninger. Oslo kommune har blant annet en støtteordning for solcellepanel til borettslag, sameier og yrkesbygg. Du finner mer informasjon om solcelletilskuddet på Oslo kommune sine nettsider.

Støtte til solceller for bedrifter

Det finnes ingen tilskudd til solcellepanel fra Enova for bedrifter, men de kan støtte andre løsninger, slik som tilskudd til gjennomføring av energikartlegging i yrkesbygg.

I tillegg kan det finnes andre alternativer for bedrifter, slik som Oslo kommunes tilskuddsordning for installasjon av solceller i yrkesbygg, som nevnt over.

Les også: Hvor mye koster solcellepanel?

Enova-støtte til solfanger

Dersom du installerer et solfangeranlegg, kan du få inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova. Selve installasjonen gir deg 5000 kroner, mens du i tillegg får 200 kroner for hver kvadratmeter av anlegget, opp til 25 kvadratmeter. Totalt blir dette 10 000 kroner.

Dersom du velger å kombinere anlegget med andre energitiltak, som for eksempel vannbåren varme eller en akkumulatortank, kan du få enda mer i støtte fra Enova.

Les mer: Dette bør du vite om solfangere

Sammenlign flere tilbud

På Solceller.no kan du få spesialtilbud på solceller fra flere leverandører. Sammenlign og finn den beste prisen på solcelleanlegget som passer for deg.

Tjenesten fungerer uansett om du er privatperson, eller om du representerer en bedrift eller et borettslag.

Ja takk, få tilbud på solceller!