Oversiktsbilde over Oslofjorden, med sola i bakgrunnen

Få Enova-støtte til solceller

Som privatperson kan du få støtte fra Enova på opptil 47 500 kroner når du installerer solcellepanel hjemme. Borettslag og sameier kan få opptil 525 000 kroner i støtte til kartlegging av energi- og effekttiltak.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 22.02.2022
Innhold
  1. Hvor mye kan jeg få i støtte?
  2. Tilskudd til solfangeranlegg
  3. Støtte til borettslag og sameier
  4. Tilskudd til bedrifter

Hvor mye kan jeg få i støtte fra Enova?

Fram til 30. september 2023 kan du få maksimalt 47 500 kroner i støtte fra Enova for solceller. Denne støtten består av et grunntilskudd på 7 500 kroner fra Enova, pluss 2000 kroner for hver kW anlegget kan produsere, inntil 15 kW.

Fra 1. oktober blir imidlertid støtten redusert til maksimalt 20 000 kroner. Derfor vil det være lurt å ferdigstille anlegget før denne fristen, slik at du får mest mulig Enova-tilskudd.

I tillegg kan du få mer penger tilbake hvis du kombinerer solcelleanlegget med andre energitiltak, slik som solfangere eller smart strømstyring.

Les også: Hvor mye koster solceller?

Merk at du ikke kan søke om støtte fra Enova før etter at anlegget er ferdig installert. Det betyr at du må betale for solcellepanelene før du får tilbakebetalt penger etter at søknaden er godkjent.

Videre finnes det visse krav om at solcelleanlegget må:

  • Være installert nytt i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge
  • Være kjøpt de siste 20 månedene
  • Være installert av fagfolk med autorisasjon
  • Ha dokumentert kostnader i samsvar med norske lover og forskrifter
  • Være tilknyttet strømnettet gjennom en plusskundeavtale

Dessuten kan du bare motta støtte fra én offentlig instans, og du får kun støtte én gang for samme bolig. Dette gjelder også dersom du deler solcelleanlegg med naboen.

Les mer, og søk støtte til elproduksjon fra Enova her.

Enova
  • Enova er et statlig foretak som siden 2001 har arbeidet for «Norges omstilling til lavutslippssamfunnet»
  • Det har hovedkvarter i Trondheim
  • Det finansieres gjennom Klima- og energifondet, som får inntekter fra et påslag på nettleien på 1 øre/kWh for husholdninger, samt 800 kroner per år for andre målepunkter.
Vis mer

Ikke glem å sjekke andre støtteordninger

Det er ikke bare Enova som tilbyr støtteordninger for installasjon av solcellepaneler. Det kan derfor være lurt å høre med blant annet kommunen din før du søker Enova om støtte. For eksempel gir Oslo kommune deg mer i støtte enn det Enova gjør. Ettersom du bare kan søke én offentlig instans, er det smart å sjekke mulighetene før du gjør et valg.

Vurderer du å investere i solfangeranlegg?

Dersom du installerer et solfangeranlegg, kan du få inntil 10 000 kroner i støtte fra Enova. Selve installasjonen gir deg 5000 kroner, mens du i tillegg får 200 kroner for hver kvadratmeter av anlegget, opp til 25 kvadratmeter. Totalt blir dette 10 000 kroner.

Dersom du velger å kombinere anlegget med andre energitiltak, som for eksempel vannbåren varme eller en akkumulatortank, kan du få enda mer i støtte fra Enova.

Hva med borettslag og sameier?

Borettslag med store tak og mye sol kan være svært godt egnet for solcellepanel på taket. I utgangspunktet støtter dessverre ikke Enova solcelleprosjekter for borettslag eller sameier.

Les også: Er solenergi miljøvennlig?

Ifølge Teknisk Ukeblad er det likevel ikke helt utelukket å få Enova-støtte til et solcelleanlegg til borettslaget. Det krever bare at anlegget deles opp i flere enheter, og at eierne investerer og får tilsendt en faktura til seg selv som privatperson.

Et borettslag med solceller på taket
Solceller på taket: Borettslag har ofte store ubrukte takarealer som kan brukes til kraftproduksjon.

I tillegg kan Enova gi støtte til kartlegging som gir konkrete anbefalinger om smarte klimatiltak for borettslag og sameier, inntil 525 000 kroner. Selv om pengene ikke kan brukes til å installere et solcelleanlegg, kan det være nyttig å utrede muligheten før borettslaget eventuelt gjør et valg.

Hvor mye dere kan få i støtte påvirkes av hvor mange boenheter borettslaget har, samt hvor høye kostnadene er, og om dere etter kartleggingen gjennomfører de kartlagte tiltakene. Les mer om spesifikke kriterier for Kartleggingsstøtte til borettslag og boligsameier på Enova sine nettsider.

Videre kan det finnes andre aktuelle støtteordninger. Oslo kommune har blant annet en støtteordninger for solcellepanel til borettslag. De kan gi 2000 kroner per kWp installert, opptil 30 % av kostnadene for tiltaket, og maksimalt 1 million kroner. Les mer om tilskuddsordningen til installasjon av solceller i borettslag, sameier og yrkesbygg hos Oslo kommune.

Enova-støtte til solcellepanel for bedrifter

Det finnes ingen tilskudd til solcellepanel fra Enova for bedrifter, men de kan støtte andre løsninger. I tillegg kan det finnes andre alternativer for bedrifter, slik som Oslo kommunes tilskuddsordning for installasjon av solceller i yrkesbygg, som nevnt over.

Inkluderer ofte tilskuddet i tilbudene

Når du ber om tilbud fra solcelleleverandører, vil de ofte inkludere Enova-støtten du kan få i tilbudet de gir til deg. Lurer du på hvor mye det utgjør av den faktisk prisen? Les mer om hvor mye solcellepanel koster.

Sammenlign flere tilbud

På Solceller.no kan du få spesialtilbud på solceller fra flere leverandører. Sammenlign og finn den beste prisen på solcelleanlegget som passer best for deg. Tjenesten fungerer enten du er privatperson eller representerer en bedrift eller et borettslag.

Ja takk, få tilbud på solceller