Et par ser på priser for solceller

Hvor mye koster solcellepanel?

Solcellepanel til hus, inkludert montering, koster mellom 40 000 og 150 000 kroner. Prisen påvirkes naturligvis av hvor mange panel du kjøper.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 06.07.2021
Innhold
  1. Hvor mye koster solcellepanel?
  2. Er det dyrt med solceller?
  3. Priseksempel
  4. Du kan få støtte fra Enova
  5. Finn den beste prisen på solcellepanel

Hva koster solcellepanel på taket?

Solcellepanel på et vanlig hustak koster mellom 40 000 og 150 000 kroner. Prisen øker i takt med hvor mange panel du kjøper, og et større solcelleanlegg til et gårdsbruk eller en boligblokk vil koste enda mer enn 150 000 kroner. Tilsvarende vil et anlegg til en mindre hytte befinne seg i den lavere enden av skalaen.

Prisen avhenger også av hva slags type solceller du velger. I Norge er det normalt å velge enten solcelleplater eller solcelletakstein.

  • Solcelleplater er blå eller svarte plater som koster mellom 2500 og 3000 kr/m², og gir størst effekt.
  • Solcelletakstein er solceller utformet som takstein. Disse koster mellom 3500 og 4000 kr/m² og gir noe mindre effekt, men lar deg utnytte større deler av takflaten til solceller.

Legger du solcelleplater, kan disse plasseres rett på de eksisterende taksteinene dine. Skal du pusse opp eller bytte taksteinen, bør du gjøre dette før du installerer solcellepanelene.

Les også: Så mye kan du få i støtte fra Enova

Går du i det stedet for solcelletakstein, kan du slå to fluer i en smekk, og bytte ut de eksisterende taksteinene dine med solcelletakstein. Da blir besparelsen større enn om du gjør dette som to separate operasjoner.

Selv om solcelletaksteinen koster mer per kvadratmeter enn ordinær takstein, kan det være billigere enn å legge nytt tak med nye solcelleplater oppå.

Solcelletakstein
Mer naturlig: Liker du ikke utseendet på de tradisjonelle solcellepanelene, kan solcelletakstein være et alternativ.

Er det dyrt med solceller?

I et kortsiktig perspektiv er det dyrt å sette opp solcellepanel. Tenker du derimot lenger fram i tid, vil investeringen etter hvert bli lønnsom. Solcellepanel har en forventet levetid på 25–40 år, og man sier at det tar i snitt 10–15 år før et anlegg på Sør- og Østlandet i Norge har finansiert seg selv.

Dette avhenger imidlertid av hvor stort anlegget er, hvor det ligger og hvordan det er plassert i forhold til sola.

Likevel forventes det at tilbakebetalingstiden synker i årene som kommer. Det skyldes både at effektiviteten på solcellene øker og at prisen har sunket betraktelig de siste 10 årene. Ifølge NTE kan det innen 2030 bare ta 7 år før solcellene har tjente inn det de kostet.

Regn på prisen

For å vite nøyaktig hvor mye det potensielle solcelleanlegget ditt vil koste, må du regne på det. Leverandørene tilbyr sine egne kalkulatorer, men ønsker du å få oversikt over markedet på en rask og enkel måte, kan du be om tilbud via Solceller.no.

Priseksempel

Her er et priseksempel basert på info om lønnsomhet fra Otovo. Det kan gi deg en pekepinn på hvor mye solceller koster:

Antall paneler 16
Pris per panel, inkludert installasjon 4900 kr
Forventet produksjon 4000 kWh i året
Pris for 16 panel, inkludert montering og tilkobling 78 400 kr
Støtte fra Enova 15 300 kr

= Du må betale 63 100 kr for solcelleanlegget ditt.

For å beregne hvor mye du sparer på strøm hvert år, kan du finne strømprisen og gange den med antall kWh du produserer med solcelleanlegget:

4000 kWh x 1 kr i strømpris = 4000 kr i besparelse per år.

Så er det enkelt å tenke at du kan dele kostnaden på den årlige besparelsen for å se hvor lang tid det tar før anlegget betaler for seg selv:

63 100 kr i investering / 4000 kr i årlig besparelse = 16 år

Holder solcellepanelene i 30 år, vil du produsere gratis strøm i 14 år!

Strømprisene vil øke

Det er ikke nødvendigvis like enkelt som eksempelet over. Strømprisene vil øke i løpet av anleggets levetid, noe som betyr at besparelsen vil bli større. Statnett forutser for eksempel at strømprisene stiger med omtrent 4 % hvert år fram mot 2030.

Kraftlinjer
Strømprisen påvirker: Prisen på strøm og nettleie påvirker lønnsomheten på solcellepanelene.

Øker både nettleia og strømprisen med 4,4 % per år, vil strømprisen øke betraktelig. Otovo legger til grunn at dette varer i 30 år, og tar for seg en strømregning på 20 000 kWh.

  • Strømregning i 2021: 18 360 kr
  • Strømregning i 2051: 66 329 kr

Vokser prisen gradvis over tid, kan vi si at gjennomsnittet på strømregningen vil ligge på om lag 42 515 kroner. Trekker vi fra besparelsen fra solcellepanelet, vil du spare cirka 8500 kroner i året.

Da får vi dette reviderte regnestykket:

63 100 kr i investering / 8500 kr i årlig besparelse = 7,5 år

Holder solcellepanelene i 30 år, vil du få gratis strøm i 22,5 år!

Må inflasjonsjusteres

Dessverre er det slik at pengene våre også krymper i verdi i takt med inflasjonen, noe som betyr at innsparingen i praksis ikke vil være like god som i eksempelet over. Beregner vi en inflasjon på 2,5 %, blir tilbakebetalingstiden på 13 år i stedet. Dette er dermed høyere enn eksempelet over, men noe lavere en det opprinnelige regnestykket.

Du kan få støtte fra Enova

Når du mottar tilbud fra de ulike leverandørene, inkluderer de som regel et fratrekk for støttebeløpet du kan søke om fra Enova. Per 2021 kan du få et grunntilskudd på 7 500 kroner, pluss 1250 kroner per kW anlegget kan produsere, opptil 15 kW. Det maksimale beløpet du kan motta er med det 26 250 kroner. Les mer om Enova-støtte til solceller her.

Finn den beste prisen på solcellepanel

For å vite nøyaktig hvor mye et eventuelt solcelleanlegg vil koste, er det viktig å innhente personlige tilbud for akkurat din bolig. Både størrelse, beliggenhet og solforhold har mye å si for hvor stort og lønnsomt anlegget kan bli.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Hos Solceller.no kan du enkelt be om tilbud fra flere leverandører av solcellepanel. Fyll ut skjemaet på siden for å motta spesialtilbud for akkurat ditt prosjekt. Sammenlign tilbudene og velg det du mener er best, enten du er mest opptatt av anlegget, leverandøren eller prisen.

Ja takk, få tilbud på solceller!