Et par ser på priser for solceller

Hvor mye koster solcellepanel?

Solcellepanel til hus, inkludert montering, koster mellom 100 000 og 300 000 kroner. Prisen påvirkes naturligvis av hvor mange paneler du kjøper.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 20.11.2023
Innhold
  1. Hva koster solcellepanel på taket?
  2. Er det dyrt med solceller?
  3. Regn på prisen
  4. Priseksempel
  5. Usikker fremtid for strømprisene
  6. Du kan få støtte fra Enova
  7. Finn den beste prisen på solcellepanel

Hva koster solcellepanel på taket?

Solcellepanel på et vanlig hustak koster som nevnt mellom 100 000 og 300 000 kroner.

Prisen øker i takt med hvor mange paneler du kjøper, og et større solcelleanlegg til et gårdsbruk eller en boligblokk vil koste enda mer enn 300 000 kroner.

Tilsvarende vil et anlegg til en mindre hytte befinne seg i den lavere enden av skalaen, kanskje til og med lavere enn 100 000 kroner.

Prisen avhenger også av hva slags solceller du velger. I Norge er det normalt å velge enten solcellepaneler eller solcelletakstein.

  • Solcellepaneler er blå eller svarte plater som koster mellom 3000 og 4000 kr/m² og gir størst effekt. Prisen er uten montering.
  • Solcelletakstein er solceller utformet som takstein. Disse koster mellom 4000 og 5000 kr/m² og gir noe mindre effekt, men lar deg utnytte større deler av takflaten til solceller. Denne prisen er også uten montering.

Legger du solcellepaneler, kan disse plasseres rett på de eksisterende taksteinene dine. Skal du pusse opp eller bytte taksteinen, kan du gjøre dette før du installerer solcellepanelene.

Les også: Så mye kan du få i støtte fra Enova

Går du i stedet for solcelletakstein, kan du slå to fluer i en smekk, og bytte ut de eksisterende taksteinene dine med solcelletakstein. Da blir besparelsen større enn om du gjør dette som to separate operasjoner.

Selv om solcelletaksteinen koster mer per kvadratmeter enn ordinær takstein, kan det være billigere enn å legge nytt tak med nye solcelleplater oppå.

Bilde av tak med nylagt solcelletakstein på.
Mer naturlig: Liker du ikke utseendet på de tradisjonelle solcellepanelene, kan solcelletakstein være et alternativ.

Er det dyrt med solceller?

Å investere i solceller er en langsiktig investering der du legger en stor pengesum på bordet nå, for å kunne spare litt penger hvert år fremover.

Solcellepaneler som selges i Norge har for det meste garanti på 20 år, noe som gjør at leverandører garanterer at panelene vil fungere de neste 20 årene. I tillegg vet vi at solcellepanel kan ha mye lengre levetid enn det – helt opp mot 40 år.

Med dagens strømpriser vil de fleste solcelleanlegg være nedbetalt innen 10–12 år. Dette avhenger imidlertid av hvor stort anlegget er, hvor det ligger og hvordan det er plassert i forhold til sola.

Regn på prisen

For å vite nøyaktig hvor mye solcelleanlegget ditt vil koste, må du regne på det. Leverandørene tilbyr sine egne kalkulatorer, men ønsker du å få oversikt over markedet på en rask og enkel måte, kan du be om tilbud via Solceller.no.

Priseksempel

Her er et priseksempel basert på info om lønnsomhet fra Otovo. Det kan gi deg en pekepinn på hvor mye solceller koster:

Antall kvadratmeter som skal dekkes med solcellepanel 50
Pris per m², inkludert installasjon 5000 kr
Forventet produksjon 8100 kWh i året
Pris for 50m2 solcellepanel, inkludert montering og tilkobling 250 000 kroner
Støtte fra Enova 20 000 kr

Med andre ord må du betale 230 000 kroner for solcelleanlegget ditt med dette eksemplet.

For å beregne hvor mye du sparer på strøm hvert år, kan du finne strømprisen og gange den med antall kWh du produserer med solcelleanlegget.

I 2022 var den gjennomsnittlige spotprisen på 1,63 kroner. I tillegg regner man ca. 10–20 prosent effekttap på anlegget, noe som gjør at vi estimerer at anlegget vil produsere cirka 8100 kWh. Det gir oss dette regnestykket:

8100 kWh x 1,63 kr strømpris = 13 203 kroner i besparelse per år.

Da er det enkelt å dele den totale investeringen på anlegget med den årlige besparingen for å se hvor lang tid solcellene må være i drift for å lage strøm.

230 000 kr i investering / 13 203 kr i årlig besparelse = 17,5 år

Holder solcellepanelene i 30 år, vil du produsere gratis strøm i 12 og et halvt år!

Usikker fremtid for strømprisene

Siden invasjonen av Ukraina i 2022 har energiprisene vært svært ustabile. Man skal ikke mange årene tilbake før en snitt-spotpris på over 1,50 kroner var utenkelig, men der er vi nå. Dette gjør estimatet over vanskelig, ettersom det er vanskelig å vite hva strømprisene vil være i fremtiden.

Bilde av strømmaster i skogsterreng.
Strømprisen påvirker: Prisen på strøm og nettleie påvirker lønnsomheten på solcellepanelene.

«Fordelen» med at strømprisene øker for folk som har solcelleanlegg, er at det bare bidrar til å øke verdien på den strømmen som anlegget produserer. Det bidrar til at tiden der du i praksis får gratis strøm fra solcelleanlegget ditt forlenges. På toppen kommer fordelen av å være delvis selvforsynt med strøm, noe som alltid er en fordel.

Du kan få støtte fra Enova

Når du mottar tilbud fra de ulike leverandørene, inkluderer de som regel et fratrekk for støttebeløpet du kan søke om fra Enova. Per 2023 kan du få et grunntilskudd på 7500 kroner, pluss 1250 kroner per kW anlegget kan produsere, opptil 15 kW. Det betyr at det maksimale beløpet du kan motta er 32 500 kroner.

Finn den beste prisen på solcellepanel

For å vite nøyaktig hvor mye et eventuelt solcelleanlegg vil koste, er det viktig å innhente personlige tilbud for akkurat din bolig. Både størrelse, beliggenhet og solforhold har mye å si for hvor stort og lønnsomt anlegget kan bli.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Hos Solceller.no kan du enkelt be om tilbud fra flere leverandører av solcellepanel. Fyll ut skjemaet på siden for å motta spesialtilbud for akkurat ditt prosjekt. Sammenlign tilbudene og velg det du mener er best, enten du er mest opptatt av anlegget, leverandøren eller prisen.

Ja takk, få tilbud på solceller!