Hvitt hus i ruralt område med solceller på taket.

Dette er fordelene og ulempene med solceller

Solceller er ennå temmelig nytt på norske bolighus. Vi har samlet opp fordelene og ulempene med å ha solceller for privatpersoner.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 19.07.2021

Teknologien innenfor solceller er i rivende utvikling, noe som også har bidratt til at prisene for solcellepanel og solcelletakstein har gått ned de siste årene. Det gjør at det blir stadig mer aktuelt for nordmenn å installere det på boliger og hytter.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Dersom du sitter på gjerdet og lurer på om du skal skaffe deg solceller, har vi samlet både fordelene og ulempene med solceller slik som markedet er nå.

Fordeler:

1: Norge er ideelt for solceller

En seiglivet myte om solceller er at Norge har for lite sol til at det lønner seg å ha solceller her til lands. Sannheten er at Norge tvert imot er blant de landene som er best egnet for lønnsomme solcelleanlegg. Grunnen til det er at vi har en ideell kombinasjon av mye soltid på sommerhalvåret og relativt lave temperaturer. Det bidrar til at energitapet blir redusert, og man utnytter soltiden maksimalt.

Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solcellepanel på taket

2: Du sparer penger

Ved å produsere egen strøm, reduserer du også strømutgiftene dine. Avhengig av størrelsen på solcelleanlegget ditt, hvor effektivt det er og strømforbruket ditt, kan du være nærmest selvforsynt med strøm gjennom nesten hele året (mellom november og februar må du nok belage deg på å bruke mest strøm fra strømnettet). Du betaler heller ikke nettleie på strømmen du produserer selv. I noen perioder kan du dessuten ha strøm til overs, og denne overskuddsstrømmen kan du selge til strømselskapene. Uansett er besparelsene så store at innen ti år har gått vil hele investeringen knyttet til installasjon av solcelleanlegget være spart inn.

3: Øker verdien på boligen

Et solcelleanlegg kan bidra til å øke verdien på boligen din. Kjøper kan se fram til mange år med lavere strømutgifter, noe som frigjør midler til å betale mer ned på boliglånet. Dette kan bidra til å øke verdien på boligen din.

4: Du kan få økonomisk støtte for det

Både det statlige Enova og mange kommuner kan bidra med støtte til installasjon og innkjøp av solcelleløsninger. Hos Enova kan du få inntil 26 250 kroner i støtte, hvorav 7500 kroner er tilskudd til installasjonen, mens du i tillegg kan få 1250 kroner per kW-effekt anlegget ditt produserer, opptil 15 kW. Dessuten har flere kommuner lokale støtteordninger som du kan søke på, men disse kan ikke kombineres med støtte fra Enova. Enova krever at støtten fra dem er den eneste offentlige støtten du mottar.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: Det er vanskelig å se forskjell på vanlig takstein og solcelletakstein. Dette er et bilde av solcelletakstein.

Les også: Slik kan du få penger igjen på strømregningen med solceller

5: Solceller har lang levetid

De fleste aktørene opererer med 25 års garanti for solcellene, men mye tyder på at levetiden på moderne solceller er langt lenger enn som så. Faktisk virker det første solcelleanlegget som ble laget for over 60 år siden fremdeles. Ettersom de fleste har spart inn investeringen etter omtrent 10 år, betyr det at du kan bruke solcelleanlegget ditt kanskje i flere tiår etter at du har gått i null med investeringen din.

6. Du bidrar til en grønnere europeisk energimiks

Norge er en del av det europeiske energimarkedet, og når mer og mer fornybar energi produseres, betyr det at behovet for fossil energi i Europa går ned. I sum betyr dette en grønnere energimiks på kontinentet, noe som er viktig for at vi skal kunne nå målene i Parisavtalen.

Ulemper:

1: Høy investeringskostnad

Det er ikke til å stikke under stol at det å installere solceller er en dyr investering. Selv om staten tar opptil 26 250 kroner av utgiftene, vil det for de aller fleste koste godt over 100 000 kroner å få installert anlegget. Flere aktører på markedet samarbeider med banker om gunstige grønne lån dersom du har problemer med å finansiere solcelleanlegget. Dessuten er solceller noe man kan finansiere ved å låne seg opp på boligen dersom en har fleksilån.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

2: Avhengig av gode solforhold

Selv om solcelleteknologien har blitt stadig bedre de siste årene, er du fremdeles avhengig av noenlunde gode solforhold. Er boligen din for eksempel plassert i en undersolt dal, er det kanskje andre miljøtiltak du bør prioritere over solceller.

Les også: Hvor pålitelige er solkart?

3: Ikke alle synes det er like pent

Vanlige solcellepanel er ikke akkurat en estetisk fryd å se på, men det blir stadig bedre. Moderne solcellepanel kan legge direkte oppå taket uten rampe-aktige konstruksjoner som de lener seg på. Dessuten har solcelletakstein, som rett og slett ser ut som vanlige takstein, blitt stadig mer utbredt de siste årene. Riktignok skal det nevnes at solcelletakstein er mindre effektivt enn vanlige solcellepanel, men det tar seg utvilsomt bedre ut på taket.

Sammenlign tilbud på solceller

På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelletakstein. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet. Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Ja takk, sammenlign tilbud på solceller!