Hvitt hus i ruralt område med solceller på taket.

Dette er fordelene og ulempene med solceller

Solceller blir stadig mer utbredt i Norge. Vi har samlet fordelene og ulempene med å ha solceller for privatpersoner.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 19.10.2023
Innhold

Fordeler med solceller

  1. Norge er ideelt for solceller
  2. Du sparer penger
  3. Solceller øker boligens verdi
  4. Du kan få økonomisk støtte
  5. Solceller har lang levetid
  6. Du bidrar til en grønnere europeisk energimiks

Ulemper med solceller

  1. Høy investeringskostnad
  2. Avhengig av gode solforhold
  3. Ikke alle synes det er like pent

Teknologien innenfor solceller er stadig i utvikling, noe som har bidratt til at prisene for solcellepanel og solcelletakstein har gått ned de siste årene. Det har gjort at det er mer aktuelt for nordmenn å installere det på boliger og hytter.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Sitter du på gjerdet og lurer på om du skal skaffe deg solceller? Vi samlet både fordelene og ulempene med solceller slik som markedet er nå.

Fordeler med solceller

1. Norge er ideelt for solceller

Det er en myte at Norge har for lite sol for å investere i solceller. Sannheten er at Norge er et av landene som er best egnet for solcelleanlegg.

Grunnen er at vi har en kombinasjon av mange soltimer på sommerhalvåret, og relativt lave temperaturer. Dette bidrar til at energitapet blir redusert, og at soltimene blir utnyttet maksimalt.

Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solcellepanel på taket

2. Du sparer penger

Produserer du egen strøm, reduserer du også strømutgiftene dine. Avhengig av størrelsen på solcelleanlegget ditt, hvor effektivt det er og strømforbruket ditt, kan du være nærmest selvforsynt med strøm gjennom nesten hele året. Du betaler heller ikke nettleie på strømmen du produserer selv.

I noen perioder kan du dessuten ha strøm til overs, og denne overskuddsstrømmen kan du selge til strømselskapene, eller lagre dem i batteri. Besparelsene er uansett så store at investeringen av solcelleanlegget vil trolig være spart inn innen ti år.

Les også: Slik kan du få penger igjen på strømregningen med solceller

3. Solceller øker boligens verdi

Et solcelleanlegg kan bidra til å øke verdien på boligen din. Den som kjøper kan se fram til mange år med lavere strømutgifter: Da frigjøres midler til å betale mer ned på boliglånet, som igjen kan øke verdien på boligen.

4. Du kan få økonomisk støtte

Både det statlige Enova og mange kommuner kan bidra med støtte til installasjon og innkjøp av solcelleløsninger.

Hos Enova kan du få inntil 32 500 kroner i støtte, hvorav 7500 kroner er tilskudd til installasjonen. Du kan i tillegg få 1250 kroner per kW-effekt anlegget ditt produserer, opptil 15 kW.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

Dessuten har flere kommuner lokale støtteordninger du kan søke på, men disse kan ikke kombineres med støtte fra Enova. Enova krever at støtten fra dem er den eneste offentlige støtten du mottar.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: Det er vanskelig å se forskjell på vanlig takstein og solcelletakstein. Dette er et bilde av solcelletakstein.

5. Solceller har lang levetid

De fleste aktørene opererer med 25 års garanti for solcellene. Mye tyder på at levetiden på moderne solceller er langt lenger enn som så.

Visste du at det første solcelleanlegget som ble laget for over 60 år siden virker fremdeles? Ettersom de fleste har spart inn investeringen etter omtrent 10 år, betyr det at du forhåpentligvis kan bruke solcelleanlegget ditt i flere tiår etter at du har gått i null med investeringen din.

6. Du bidrar til en grønnere europeisk energimiks

Norge er en del av det europeiske energimarkedet. Når det produseres mer og mer fornybar energi, betyr det at behovet for fossil energi i Europa går ned. Dette betyr en grønnere energimiks på kontinentet, noe som er viktig for at vi skal kunne nå målene i Parisavtalen.

Ulemper med solceller

1. Høy investeringskostnad

Det er dyrt å installere solceller. Selv om du kan få Enova-støtte på opptil 32 500 kr, vil de aller fleste anlegg ende opp på over 100 000 kroner.

Flere aktører på markedet samarbeider om gunstige grønne lån om du har problemer med å finansiere solcelleanlegget. Har du fleksilån, kan du låne deg opp på boligen for å finansiere solceller.

2. Avhengig av gode solforhold

Selv om solcelleteknologien har blitt stadig bedre de siste årene, er du fremdeles avhengig av noenlunde gode solforhold. Er boligen din for eksempel plassert i en undersolt dal, er det kanskje andre miljøtiltak du bør prioritere over solceller.

Les også: Hvor pålitelige er solkart?

3. Ikke alle synes det er like pent

Det er ikke akkurat estetisk pent å se på vanlige solceller, men det blir heldigvis stadig bedre. Moderne solcellepanel kan legges direkte oppå taket uten rampe-lignende konstruksjoner som de lener seg på.

Dessuten har solcelletakstein, som rett og slett ser ut som vanlig takstein, blitt stadig mer utbredt de siste årene. Riktignok skal det nevnes at solcelletakstein er mindre effektivt enn vanlige solcellepanel, men det tar seg utvilsomt bedre ut på taket.

Sammenlign tilbud på solceller

På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelletakstein. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden. Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Da kan du enkelt sammenligne tilbudene du får, og ta et opplyst valg før du takker ja til et tilbud.

Fyll ut skjemaet nå!