Trenger du å koble solcellene til batteri?
Det finnes en rekke forskjellige batterityper på markedet som kan kobles til solcelleanlegg, men er det nødvendig? Her får du oversikt over det du bør vite om hjemmebatteri til solceller.
For hytter og fritidsboliger som ikke er knyttet til strømnettet, har det å knytte solcelleanlegg sammen med et batteri vært den vanligste løsningen hvis man har ønsket å ha strøm på hytta.
Tidene forandrer seg, og nå velger stadig flere å installere solcelleanlegg på boligene sine for å produsere sin egen strøm.
Spørsmålet er om man trenger et batteri til boligens solcelleanlegg?
Det korte svaret er at man ikke trenger batteri til solcelleanlegget, når boligen allerede er koblet til det offentlige strømnettet.
Les også: Hvor mye koster solceller?
- Et batteri består av tre hoveddeler: Anode, katode og elektrolytt. Sistnevnte er en væske som flyter mellom anoden og katoden.
- Anoden og katoden kan ses på som to ytterpunkter hvor den første er negativ og den andre er positiv. Anoden gir fra seg elektroner, mens katoden tar til seg elektroner.
- Kjemiske reaksjoner ved anoden sørger for at den kan sende elektroner gjennom ledningen til katoden.
Selg heller overskuddsstrømmen
En av hovedgrunnene til å vurdere batteri til solcelleanlegget hjemme, er at man da kan lagre strømmen man lager, men ikke bruker med én gang. På fagspråket kalles dette for overskuddsstrøm.
I stedet for å investere i et batteri som fort kan koste mellom 30 000 og 100 000 kroner, vil det som regel lønne seg å selge strømmen som du eventuelt har til overs ved å sende det ut på strømnettet.
I Norge er dette mulig gjennom det som heter plusskundeordningen – hvor man både er forbruker og produsent av strøm.
Les også: Selg overskuddsstrømmen din som plusskunde
Batteri er for dyrt og ineffektivt – enn så lenge
Konklusjonen er altså at i stedet for å bruke mye penger på et batteri, er det bedre å heller tjene penger fra første krone på å selge strømmen du har til overs til strømselskapet ditt.
Vi snakker ofte om at et solcelleanlegg tjener seg inn etter 10–12 år, men hvis du skal ha et batteri i tillegg er det usikkert om investeringene noen gang vil lønne seg.
Grunnen til det er at batteriteknologien ennå må sies å være temmelig umoden. Problemet med batteriene som er på markedet nå, er at de passer dårlig til større anlegg som ofte trengs i en helårsbolig.
Batteriene har betydelige begrensninger på hvor mange utladninger de kan ha, og de bør heller ikke lades ut så mye mer enn 50 prosent for å holde levetiden så lang som mulig.
- AGM-batterier: Forkortelse for Absorbent Glass Mat. I slike batterier ligger batterisyren i en glassfiberplate som varmes opp under oppladning som skaper energi. Disse batteriene er laget for langsom oppladning, noe som er ideelt for bruk sammen med solceller.
- Litiumbatteri: Samlebetegnelse for en rekke batterityper som alle har til felles at de bruker metallisk litium som anode. Litium sin store fordel er at det tåler mange oppladninger uten at det går utover kvaliteten på batteriet.
- Natriumbatteri: Det gjøres mye forskning for tiden på batterier basert på natrium. Fordelen med natriumbatterier er at slike batterier er lettere, og siden natrium er blant grunnstoffene det finnes mest av i jordskorpen er det også langt mer miljøvennlig enn litiumbatterier.
- Blybatteri: Blybatteriet var den første typen batteri som ble funnet opp av den franske fysikeren Gaston Planté i 1859. I dag er ikke blybatterier mye brukt, blant annet på grunn av at bly er ekstremt skadelig både for mennesker og miljøet.
Vi er imidlertid vitne til en liten revolusjon nå, hvor litium pro-batterier, som har et langt høyere tak for antall utladninger, etablerer seg. Disse kan styres med Bluetooth fra telefonen. Teknologien er fremdeles såpass ny at et slikt batteri er kostbart, men det er forventet at prisene vil synke i takt med at teknologien utvikler seg.
Ser man kanskje fem til ti år fram i tid, vil nok batterilagring av overskuddsstrøm være et mer aktuelt alternativ, men inntil da kommer du langt med bare et solcellepanel.
Les også: Er solenergi miljøvennlig?
Mest aktuelt med solcellebatteri på hytta
Som nevnt har batteri knyttet til solceller vært dominerende på hytter i flere tiår allerede. Det er det flere grunner til.
For det første passer batteri mye bedre på boliger som kun er i bruk i mindre perioder om gangen. Det gir batteriet anledning til å «hente seg inn» mellom hver gang det brukes.
Dessuten er livet vi lever på hytta gjerne mindre strømkrevende enn livet vi lever normalt, noe som gjør at «trykket» på batteriet ikke er så stort når man først er på hytta.
Husk at det som sluker mest strøm i en bolig er vaskemaskiner, kjøleskap og oppvarming.
Les også: Dette er fordelene og ulempene med solcellepanel
På hyttemarkedet har AGM-batterier vært ledende helt fram til nå. Disse er rimelige, men har også noen innlysende ulemper: De bør ikke lades ut mer enn 50 prosent for hver bruk, da går det kraftig utover levetiden. Levetiden til slike batterier kan normalt ligge mellom 600 og 1000 utladninger, det vil si utladninger ned til 50 prosent.
Lader du ut batteriene helt ned til null, vil det altså regnes som to utladninger. AGM-batteriene «dør» også kjapt hvis de står helt utladet, noe som er risikabelt dersom du forlater et utladet batteri i perioder med lite sol. De må lades opp med én gang hvis de lades helt ut.
Grunner til å likevel bruke batteri i boligen din
Selv om batteri som regel egner seg best på hytta, er det likevel grunner til og vurdere å koble batteri til solcelleanlegget ditt hjemme.
Er det viktig for deg å være selvforsynt med strøm, og være minst mulig avhengig av det offentlige strømnettet, er naturligvis det å lagre overskuddsstrømmen smart.
Les også: Hva er et solcellepanel?
Ved å lagre strømmen du har til overs og bruke den når du har et produksjonsunderskudd, vil du spare penger på nettleie når du bruker den lagrede strømmen i stedet for strøm fra strømnettet.
På grunn av den høye investeringskostnaden knyttet til å kjøpe batteriet vil det nok aldri gå i null, men for noen er det andre grunner enn økonomiske som er viktige. I slike tilfeller er det å gå for et batteri et godt argument.
Sammenlign flere tilbud
På Solceller.no kan du få tilbud på solceller fra flere leverandører. Sammenlign og finn den beste prisen på solcelleanlegget som passer ditt behov. Tjenesten fungerer enten du er privatperson, eller om du representerer en bedrift eller et borettslag.