Solcellepanel montert på et skrått tak i snødekt landskap.

Hvordan fungerer solceller i Norge?

Mange tror værforholdene i Norge ikke er forenelig med solcelleteknologi. Faktisk er kaldt klima og lyse netter ypperlige forhold for solceller, og kombinert med lavere kostnader er teknologien i vekst også i Norge.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 13.07.2021
Innhold
  1. Hvor godt fungerer solceller i Norge?
  2. Solceller om vinteren
  3. Grønn strøm for en bedre fremtid
  4. Få statlig støtte fra Enova

Solcelleteknologi er under rask utvikling verden over, og effektivitet og virkningsgrad øker stadig. En solcelle omdanner energi fra sola til elektrisk strøm i en fotoelektrisk prosess, slik at den enkelte husstand kan produsere og bruke egen strøm.

Solcelleanlegg kan installeres som frittstående panel eller på tak og vegger. Solcelletakstein og moduler integrert i tak på nybygg, er også blitt blir mer og mer populært. Hvor mye strøm som produseres er avhengig av vær, årstid, tid på døgnet, solcelleanleggets størrelse og hvor det er plassert.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Kvinne fjerner snø fra solcellepanel på et tak
Takler vær: Det er en myte at solceller fungerer dårlig i hardt og kaldt vær. Du bør allikevel følge med så ikke store snømengder hindrer solinnstråling.

Hvor godt fungerer solceller i Norge?

Det er vanlig å tro at solceller fungerer dårlig i det skiftende været vi har i Norge. Norge har typisk mindre sol enn mange søreuropeiske land, men flere norske byer har faktisk flere soltimer i året sammenlignet med sentrale energibyer som Berlin, Bremen og Amsterdam.

Et solcelleanlegg i Oslo har altså bedre solinnstråling enn en et anlegg i Berlin, og vil dermed kunne produsere mer solenergi!

Lyse sommernetter og midnattsol nord i landet, utgjør også ypperlige forhold for innstråling hele døgnet. Det vil likevel være stor variasjon mellom landsdeler og årstid.

Solcellemoduler på snødekt tak får innstråling fra sterk sol
En fordel med snø: Snø reflekterer sollys og sørger for bedre innstråling i solcellemoduler.

Solceller om vinteren – best i kaldt vær

En annen utbredt myte er at et nordisk klima preget av kulde, ikke er forenlig med bruk av solcelleanlegg. Solceller er faktisk mest effektive ved lave temperaturer, og har vist seg å yte best ved minus fem grader. Perfekt for den norske vinteren!

Vinterværet i landet er også kaldt og har sterk sol, som i tillegg reflekteres i snø. Dette gjør bruken av solcellepanel til et populært valg for hytter uten innlagt strøm.

Her er det imidlertid noen ting en bør passe på. Dersom større snømengder samles på panelene, vil mindre sollys være i stand til å trekke inn til solcellene. Støv på panelene, skygge fra piper og antenner, og solcellenes helningsvinkel mot sola er andre avgjørende faktorer for hvor mye solenergi som fanges opp. Bor du i en dal eller er omringet av høye trær slik at solen treffer lite av boligarealet, kan frittstående paneler plassert borte fra byggets skyggesider være løsningen for deg.

Merk også at solceller kun trenger dagslys for å produsere strøm, og at det samtidig kan være overskyet.

Kombinasjonen av milde somre og lys nesten hele døgnet, er altså ideelle forhold for bruk av solcelleteknologi.

Grønn strøm for en bedre fremtid

Norske husholdninger ligger i følge statistisk sentralbyrå i verdenstoppen i bruk av elektrisk strøm. Til tross for at nesten all strøm produsert i Norge er fornybar, bidrar eksport og import av energi til økte CO2-utslipp og global oppvarming. Når strøm fraktes over strømnett går også ca 10 % av strømmen tapt under transport, slik at lokalprodusert strøm vil være mer energieffektivt.

Ved å produsere egen solkraft kan du bidra i klimadugnaden ved å forsyne egen bolig med fornybar og grønn strøm. Egenprodusert solkraft fra panel kan også lagres og selges videre. I det lange løp kan økt utbredelse av strøm fra solkraft erstatte fossil energi også utenfor norden.

Takmontert solcellepanel, delvis dekt av snø.
Pass på: Spesielt takmoterte solcellepanel står i fare for å bli helt eller delvis snødekt. Det vil være lurt å følge med, slik at snøen kan fjernes.

Få statlig støtte fra Enova

I Norge tilbys statlig støtte til solcelleanlegg, i tillegg til at enkelte kommuner tilbyr støtte til både privatpersoner, borettslag og sameier. Enovas støtteordning er en del av statsforetakets arbeid for fremtidens lavutslippssamfunn.

Les også:

Få Enova-støtte til solceller.