Hvordan fungerer solceller i Norge?
Lønner det seg egentlig med solceller i Norge? Her kan du lese mer om solcelleteknologien i Norge, og hvordan solceller trives i det norske klimaet.
Hvor godt fungerer solceller i Norge?
Mange tror værforholdene i Norge ikke er forenelig med solcelleteknologi, men faktisk er kaldt klima og lyse sommernetter ypperlige forhold for solceller.
Ved bruk av solceller kan man utnytte solenergien til å generere strøm, ved at solcellene omdanner sollys til elektrisk energi.
Les også: Hva er et solcellepanel?
Selv om Norge typisk har mindre sol sammenlignet med en del søreuropeiske land, har mange norske byer faktisk flere soltimer i året sammenlignet med sentrale energibyer som Berlin, Bremen og Amsterdam.
Solcellene yter også dårligere dersom temperaturen stiger over 25 grader celsius.
Lokale forskjeller
For å kunne produsere strøm trenger solcellene først og fremst soltilgang. I Norge er det stor variasjon i mengden sol i de ulike landsdelene, og effekten av solceller vil derfor påvirkes av hvor i landet man befinner seg. Hvor mye sol hver enkelt bolig har tilgang på, vil også variere.
I Norge er det mest sol i Sør-Norge, men det betyr ikke at solcellene ikke også er effektive lenger nord i landet. I Nord-Norge har man lyse sommernetter og midnattssol, som er med på å sørge for innstråling hele døgnet. Ulempen er at store deler av Nord-Norge også har mørketid på vinteren.
Det man taper av solinnstråling i de mørkeste vintermånedene er derimot mulig å hente inn igjen på våren og om sommeren.
Solceller trenger kun dagslys for å produsere strøm, og vil også produsere strøm i overskyet vær. Nedbør reduserer heller ikke effekten av solcellene, men kan bidra til vedlikehold ved å vaske bort svevestøv fra overflaten.
Støv på panelene, skygge fra piper og antenner, og solcellenes helningsvinkel mot sola påvirker hvor mye solenergi som fanges opp. Bor du i en dal eller er omringet av høye trær, slik at solen treffer lite av boligarealet, kan frittstående paneler plassert borte fra byggets skyggesider være løsningen for deg.
Les også: Dette er fordelene og ulempene med solceller
Solceller om vinteren – best i kaldt vær
En utbredt myte er at et nordisk klima preget av kulde, ikke er forenlig med bruk av solcelleteknologi. Solceller er faktisk mest effektive ved lave temperaturer, og har vist seg å yte best ved minus fem grader. Perfekt for den norske vinteren.
Solceller “lekker” energi ved høye temperaturer, fordi varmen fører til at elektronene beveger seg mye. Når det er kaldt øker imidlertid spenningen, og solcellene er derfor mer effektive i kaldt vær.
Les mer: Hva er virkningsgraden på solceller?
Om vinteren i Norge, mellom november og februar, er det ikke mye sol i landet. Dette resulterer i at solcelleanlegget vil produsere lite strøm i vintermånedene. Kalde dager i mars og april kan derimot gi svært godt effekt når det er klart vær, og snø som reflekterer lyset.
Dette gjør bruken av solcellepanel til et populært valg for hytter uten innlagt strøm. I Norge er det mange som velger å ha mindre solceller på hytta, som ikke er koblet til kraftnettet.
På vinterstid må du likevel sørge for at det ikke legger seg et tykt lag med snø over solcellene. Snø og is kan gi en skyggeeffekt som reduserer effektiviteten på panelene, men vanligvis pleier sola å smelte bort dette i løpet av dagen. Dersom det ligger klar is over panelet, vil ikke dette være nok til å hindre strømproduksjonen.
Les mer: Solceller på hytta
Solcelleteknologi i Norge
Til tross for skiftende vær, fungerer altså solceller godt i det norske klimaet. Solcellene har en effektivitet på rundt 16 til 20 prosent her i Norge. Solcelleteknologi er også i rask utvikling verden over, og effektiviteten og virkningsgrad øker stadig.
Norske husholdninger ligger ifølge Statistisk sentralbyrå i verdenstoppen i bruk av elektrisk strøm. Til tross for at nesten all strøm produsert i Norge er fornybar, bidrar eksport og import av energi til økte CO2-utslipp og global oppvarming. Når strøm fraktes over strømnett går også ca. 10 % av strømmen tapt under transport. Lokalprodusert strøm vil da være mer energieffektivt.
Les mer: Spar miljøet ved å produsere egen strøm
Selv om solkraft ennå kun utgjør en liten del av Norges kraftproduksjon, har det vært en kraftig økning i antall installerte solcelleanlegg på tak i Norge de siste årene. Dette kan sees i sammenheng med kraftmangel, økte strømpriser og billigere solpaneler.
Få støtte til solceller
I Norge kan privatpersoner motta støtte til solcelleanlegg fra Enova. Borettslag og sameier kan få støtte til kartlegging av klimatiltak. Støtteordning er en del av statsforetakets arbeid for fremtidens lavutslippssamfunn. Enkelte kommuner gir også tilskudd til solceller, så du bør derfor undersøke mulighetene i din kommune.
Les mer: Få Enova-støtte til solceller
Ved å produsere egen solkraft kan du bidra i klimadugnaden ved å forsyne egen bolig med fornybar og grønn strøm. Egenprodusert solkraft kan også lagres og selges videre. I det lange løp kan økt utbredelse av strøm fra solkraft erstatte fossil energi, også utenfor Norden. Plusskunder kan også selge strømmen de har til overs til strømselskapet.
Ønsker du å montere solcellepanel vil det være lurt og først sammenligne tilbud fra flere leverandører. Slik sikrer du en best mulig avtale tilpasset ditt behov.