Tak med brun takstein og et solcellepanel som dekker store deler av taket.

Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Stadig flere velger å ha solceller på taket av boligen sin. Må du søke før du monterer solceller? Og skal du gå for solcellepanel eller solcelletakstein? Her får du oversikt over det du bør vite.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 07.11.2023
Innhold

Lønner det seg med solceller på taket?

Solceller er virkelig i vinden for tiden. Tall fra Enova viser at 2023 ble et rekordår for søknader om tilskudd til solcelleanlegg i private boliger.

Det er ikke rart at solceller stadig blir mer populært. Teknologien har kommet langt, og prisene nærmer seg et nivå hvor privatpersoner kan spare inn investeringen i løpet av et drøyt tiår.

Solceller er derfor en framtidsinvestering som kan lønne seg på sikt, ved å redusere strømregningen din og gi lavere nettleie.

Les også: Tjen penger på overskuddsstrømmen din

Er det søknadsplikt for montering av solceller?

Regelverket sier at alle endringer på fasaden eller vesentlige endringer på byggets karakter skal søkes om. Selv om solcelleanlegg i utgangspunktet er søknadspliktig, vil mindre solcelleanlegg ofte være unntatt søknadsplikten fordi det blir ansett som en enkel installasjon.

Det kan likevel være flere tilfeller hvor du må søke. Det kan for eksempel være dersom anlegget går over flere bruksenheter, solcelleanlegget er plassert nærmere enn fire meter fra nabogrensen, om du bor i et verneområde, eller et område med mange like hus.

Solcelle, vaterpass, vernehjelm, pc og tegninger ligger på et bord. En person markerer tegningen med en penn.
Solceller på nye bygg: Solcelleanlegg skal være med på fasadetegninger av nye bygninger.

Du bør derfor alltid sjekke med din kommune før montering, for å være sikker på at boligen din for eksempel ikke ligger i et verneområde. Setter du opp solceller uten å søke, risikerer du å måtte ta det ned igjen om det strider med regelverket, noe som i praksis er å kaste penger ut av vinduet.

For nye bygninger skal solcelleanlegget være med i fasadetegninger, og inkluderes dermed i byggesøknaden.

Noe annet du må tenke på, er hvorvidt taket ditt kan bære vekten av et solcellepanel. Vanligvis tester selskapene som monterer solcellepanelene bæreevnen til taket når de har konsultasjon hjemme hos deg, i forbindelse med fastsetting av pris for oppdraget.

Solcelletakstein eller solcellepanel?

Du har to alternativer når du skal ha solceller på taket: solcellepanel eller solcelletakstein. Begge variantene baserer seg på samme teknologi, men skiller lag når det kommer til estetikk og effektivitet.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Solcelletakstein

Solcelletakstein er den desidert peneste løsningen, men du må betale for skjønnheten. Sammenlignet med solcellepanel er solcelletakstein en god del dyrere per kvadratmeter, og regnestykket blir ikke noe bedre av at solcelletakstein på langt nær produserer like mye strøm som et panel.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: Det er vanskelig å se forskjell på vanlig takstein og solcelletakstein. Dette er et bilde av solcelletakstein.

Dersom du likevel skal bytte ut taket ditt, er solcelletakstein noe du bør overveie. Prisforskjellen mellom solcelletakstein og vanlig takstein er ikke så veldig stor, og når du på toppen av det hele kan få tilskudd fra Enova for å montere solcelletakstein, blir med ett regnestykket langt triveligere.

Dessuten vil solcelletaksteinen produsere strøm til deg, noe som vil bidra til at strømutgiftene blir langt lavere, og på 15–20 år vil trolig hele taket ditt vært spart inn av lavere strøm- og nettleieutgifter. Dette gjør solcelletakstein til et langt mer økonomisk smart valg enn vanlig takstein.

Les mer: Solcelletakstein – Er det lønnsomt for deg?

Solcelletakstein ser helt ut som vanlig takstein, og man legger aktive takstein som produserer strøm der hvor sola skinner mest.På steder med mye skygge og dårlige forhold for å produsere strøm, legger man inaktive takstein som ser helt like ut.

På den måten kan man også spare en god del på å montere aktive solceller kun hvor det er nødvendig, i tillegg til at man får et helhetlig inntrykk av taket på boligen.

Solcellepanel

Som nevnt er solcellepanel den løsningen som er billigst og mest effektiv til å produsere strøm, i hvert fall slik teknologien fungerer i dag. Solcellepanel kan monteres både på flatt og skrått tak, og det kan monteres på de aller fleste boliger og bygninger så lenge bæreevnen er tilfredsstillende. Det setter heller ingen spesielle krav til den eksisterende taksteinen, så lenge den er i normal stand.

Les mer: Hva er et solcellepanel?

Selv om solcelletakstein er den estetisk fineste varianten du kan ha på boligen din, finnes det stadig flere alternativer hvor man bygger solcellepanelene inn i selve taket, og legger vanlig takstein rundt. Det er ikke like pent som solcelletakstein, men man slipper det litt prangende uttrykket som solcellepanelene kan gi.

Les også: Solcellepanel til båt

Sammenlign tilbud på solceller

For å sikre deg en best mulig avtale vil det være lurt å sammenligne tilbud fra flere leverandører. På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelletakstein. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på denne siden. Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Ja takk, sammenlign tilbud på solceller!