Tak med brun takstein og et solcellepanel som dekker store deler av taket.

Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Stadig flere velger å ha solceller på taket av boligen sin. Men må du søke før du monterer dem, og skal du gå for solcellepanel eller solcelletakstein?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 19.07.2021

Solceller er virkelig i vinden for tiden. 2020 ble et rekordår for søknader om tilskudd til solcelleanlegg hos Enova, og det er kanskje ikke så underlig: Teknologien har kommet langt, og prisene nærmer seg et nivå hvor privatpersoner kan spare inn investeringen i løpet av et drøyt tiår.

Les også: Hvor mye koster solcellepanel?

De aller fleste velger naturligvis å plassere solcellene på taket av boligen, og i forbindelse med det dukker det ofte opp noen spørsmål på veien.

Må du søke om godkjenning for å sette opp solceller?

Regelverket sier at alle endringer på fasade eller vesentlige endringer på byggets karakter. Dermed kan man si at det korte svaret er nei, man trenger ikke søke om tillatelse for å sette opp solceller. Det lange svaret er imidlertid at du bør sjekke om du likevel må søke om tillatelse.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Grunnen til det er at verneverdige bygg og bygninger som står på Riksantikvarens gule liste er unntatt fra regelen som er nevnt ovenfor. Bor du i et helt nytt hus, er du nok på den sikre siden. Har boligen din derimot fått noen år på baken, kan det være lurt å sjekke opp status. Setter du opp solceller uten å søke, risikerer du å måtte ta det ned igjen om det strider med regelverket, noe som i praksis er å kaste penger ut av vinduet.

Noe annet du må tenke på, er hvorvidt taket ditt kan bære vekten av et solcellepanel. Vanligvis tester selskapene som monterer solcellepanelene bæreevnen til taket når de har konsultasjon hjemme hos deg i forbindelse med fastsetting av pris for oppdraget.

Solcellepanel eller solcelletakstein?

Du har to alternativer når du skal ha solceller på taket: Solcellepanel eller solcelletakstein. Begge variantene baserer seg på samme teknologi, men skiller lag når det kommer til estetikk og effektivitet.

Solcelletakstein

Solcelletakstein er den desidert peneste løsningen, men du må betale for skjønnheten. Sammenlignet med solcellepanel er solcelletakstein en god del dyrere per kvadratmeter, og regnestykket blir ikke noe bedre av at solcelletakstein på langt nær produserer like mye strøm som et panel.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: Det er vanskelig å se forskjell på vanlig takstein og solcelletakstein. Dette er et bilde av solcelletakstein.

Les også: Solcellepanel til båt

Dersom du likevel skal bytte ut taket ditt, er solcelletakstein likevel noe du bør overveie. Prisforskjellen mellom solcelletakstein og vanlig takstein er ikke så veldig stor, og når du på toppen av det hele kan få tilskudd fra Enova for å montere solcelletakstein, blir med ett regnestykket langt triveligere.

Dessuten vil solcelletaksteinen produsere strøm til deg, noe som vil bidra til at strømutgiftene blir langt lavere, og på 15–20 år vil trolig hele taket ditt vært spart inn av lavere strøm- og nettleieutgifter. Dette gjør solcelletakstein til et langt mer økonomisk smart valg enn vanlig takstein.

Solcelletakstein ser helt ut som vanlig takstein, og man legger aktive takstein som produserer strøm der hvor sola skinner mest. På steder med mye skygge og dårlige forhold for å produsere strøm, legger man inaktive takstein som ser helt like ut. På den måten kan man også spare en god del på å montere aktive solceller kun hvor det er nødvendig, i tillegg til at man får et helhetlig inntrykk av taket på boligen.

Les også: Slik kan du få penger igjen på strømregningen med solceller

Solcellepanel

Som nevnt er solcellepanel den løsningen som er billigst og mest effektiv til å produsere strøm, i hvert fall slik teknologien ser ut i dag. Solcellepanel kan monteres både på flatt og skrått tak, og det kan monteres på de aller fleste boliger og bygninger så lenge bæreevnen er tilfredsstillende. Det setter heller ingen spesielle krav til den eksisterende taksteinen, så lenge den er i normal stand.

Selv om solcelletakstein er den estetisk peneste varianten du kan ha på boligen din, finnes det stadig flere alternativer hvor man bygger solcellepanelene inn i selve taket, og legger vanlig takstein rundt. Det er ikke like pent som solcelletakstein, men man slipper det litt prangende uttrykket som solcellepanelene kan gi.

Sammenlign tilbud på solceller

På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelletakstein. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet. Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Ja takk, sammenlign tilbud på solceller!