Solcellepanel på dekket til en seilbåt

Solcellepanel til båt

Solceller på båt kan være en ekstra strømkilde når du er ute på vannet. Solcelleanlegget kan lade batteriet og holde apparatene dine gående uten at du trenger å kjøpe drivstoff til en bråkete generator.

Bilde av Ingunn Mjønerud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 30.10.2023
Innhold

En båt bruker mye energi for å holde gående ting som autopilot, temperaturkontroll, radiosystem og kjøleskap. I tillegg ønsker du kanskje strøm til en internettruter, mobiler og laptoper mens dere er ute på tur.

Setter du solceller på båten, kan det gi deg nok energi til å mate alle apparater og holde batteriet i sjakk når det ikke blir brukt.

Les også: Hva er et solcellepanel?

En ekstra fordel med solcellepanelene er at de lager minimalt med lyd sammenlignet med en tradisjonell strømgenerator. Dessuten produserer de ikke varme på samme måte, noe som gjør at du slipper å sitte ved siden av en ekstra varmekilde på allerede stekende dager.

Hvilke båter passer solceller til?

Du kan finne nyttige solcellepanel for alle typer båter, både små og store.

For en liten båt, som en fritidsbåt, kan du sette opp et lite panel som hjelper deg å holde batteriet fulladet når båten står på en tilhenger eller ligger til kai. Siden batterier alltid lades ut selv når de ikke er i bruk, er dette en god måte å forhindre et dødt batteri på. Du kan også skaffe deg et fleksibelt solcellepanel som kan settes opp ut ifra sollys og behov.

For en stor båt, som en seilbåt, kan du sette opp et solcellepanel som forsterker eller erstatter andre energikilder. Mange seilbåter som reiser langt må bruke motoren et par timer per dag for å lade batteriet og erstatte energien som er blitt brukt. Har du solcellepanel, kan du gå lengre perioder uten å skru på motoren.

Hvor stor effekt trenger jeg?

Båter og båtbruk varierer. Hvor stor effekt du trenger avhenger av hvor mange apparater du har og hvor mye strøm du bruker. Den enkleste måten å finne behovet ditt på, er å regne ut hvor mye strøm du faktisk bruker når du er på båten.

Det kan du gjøre på to måter:

  1. Sjekk energimerkingen på apparatene dine
  2. Bruk en batterimonitor for å måle hvor mye strøm apparatene dine bruker

Når du vet hvor mye strøm båten din bruker, kan du finne ut hvor mange watt solcellepanelene dine helst bør produsere.

Her er et forenklet eksempel:

ApparatStrømforbrukForbruk i 8 t
Kjøleskap 100W per time 800W
Lyspærer 60W per time 480W
Vifte 90W per time 720W
Tilsammen - 2000W

Hvis du installerer et solcellepanel som kan produsere 300W, kan det generere 2400W over de samme 8 timene. Dette er mer enn apparatene trenger for å fungere som normalt. Da er du i hvert fall sikret å ikke gå tom for strøm underveis.

Etter at du har regnet ut hvor mye strøm du har behov for, må du se dette i sammenheng med hvor stor plass du har til rådighet for solcelleanlegget på båten.

Tips!

West Marine sier at man som en tommelfingerregel kan finne solcellepanelets effekt ved å dele det på to. Et panel på 150mA kan opprettholde strømmen i et batteri som går opp til 75Ah.

Ikke glem batteriet til solcellepanelet

Utover solcellepanelet, trenger du et batteri. Det har man som regel i båten fra før av, og du kan bruke alle typer batteri – enten det er bly/syre, gel, AGM eller litium. Det beste er et batteri som tåler dyputlading og mange ladesykluser.

Batteriets størrelse har også mye å si for hvor stort solcellepanel du trenger. Mange små solcellepanel er laget for å virke med litiumsbatterier på 12V, noe som er standard størrelse på båt. Har du derimot en stor båt med større batteri, kan de hende du trenger mer kraft.

Husk også regulator til solcellepanelet

For å sikre at du overfører akkurat nok strøm fra solcellene til båtbatteriet, bør du også gå til anskaffelse av en regulator. Dette sikrer at batteriet ikke overlades, og at batteriet ikke tømmes når det ikke lades, noe som gjør at det varer mye lenger.

Er du usikker på hvilken regulator du bør velge, kan du kjøpe en regulator som har samme merking for WP (watt peak) som solcellepanelet. Har du planer om å utvide anlegget, bør du velge en regulator som tåler en høyere watt peak enn ditt nåværende anlegg.

Et solcellepanel ligger horisontalt bakpå en båt
Sola er nøkkelen: Det viktigste er å plassere solcellepanelet slik at det får mest mulig sol.

Hvor skal jeg montere solcellepanelene?

Du kan skru fast, lime eller bruke et feste for å montere solcellepanelene på båten. Det viktigste er å plassere dem på en så solfylt plass som mulig, for eksempel på dekk, men helst i et stativ til baug eller akter som kan vinkles mot sola.

Solcellene fungerer best hvis solstrålene treffer i 90 grader mot panelet, og du må ofte finne et kompromiss mellom hvor panelet er minst i veien og hvor det får mest sol. Skygge, for eksempel fra eget seil, reduserer mengden strøm solcelleanlegget kan produsere.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Merk at det også går an å kjøpe portable solcellepanel som du kan feste hvor som helst på båten. Det beste er imidlertid å feste panelene ordentlig, slik at de kan opprettholde batteriet mens du ikke er på båten, og alltid er klare når du vil ut på tur.

Det er ikke alle som har så god plass til solceller, og da er det viktig å få så mye ut av plassen som mulig. Se etter de mest effektive solcellepanelene, som lager mest watt på minst mulig areal, slik at du trenger minst mulig plass for å lage så mye energi som mulig.

Hva slags solcellepanel bør jeg kjøpe?

Du kan bruke et hvilket som helst solcellepanel på båt, men det anbefales å gå for en variant som tåler saltvann og sjøforhold. Informasjon om dette får du fra leverandøren.