Solcellepanel montert på et skrått tak

Hva er et solcellepanel?

Solcellepanel er en billig, klimavennlig og kortreist måte å forsyne egen bolig med strøm på. Hva bør du tenke på før du monterer solcellepanel?

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 04.10.2023
Innhold

Bruken av solcelleteknologi øker verden over, og har blitt mer utbredt også i Norge. En av de mest populære måtene å benytte solenergi på er solcellepaneler.

Solcellepanelene installeres etter solforhold, ofte på tak og vegger. De kan installeres både i private hjem, på hytter og i borettslag, men blir også mer og mer vanlig i industri- og næringsbygg.

Det blir også stadig mer populært med solcellepanel på båt, bobil og fritidsboliger.

Solcellepanel montert over takstein på et skrått hustak
Solcellepanel på tak: Solcellepanel i private hjem blir stadig vanligere, og plasseres typisk på taket. I Norge oppnår man best effekt dersom solcellepanelet er vendt mot sør.

Hvordan fungerer solcellepanel?

Ved bruk av solceller kan energi fra sola omgjøres til elektrisk energi som kalles solkraft. Solcellene samler og lagrer lys- og varmestråler fra sola, og danner strøm gjennom det som kalles for en fotoelektrisk prosess. Et solcellepanel er en samling av slike solceller.

Solcellepanelene festes ofte til taket, og seriekobles slik at spenningen øker. For at solcellene skal ha best mulig effekt, må installasjonen av solcellepanelene tilpasses taket ditt.

Panelene kan produsere ulik mengde strømkraft, og forsyne alt fra en grill i hagen til et helt borettslag

Hva må du tenke på før du installerer solcellepanel?

Når du skal investere i solcellepanel til privat bruk, vil noen enkle hensyn til lokale forhold sørge for økt ytelsesevne.

Tilrettelegging av gode solforhold er vesentlig, slik som å unngå steder med mye skygge fra for eksempel trær, piper og antenner. Store overflater uten vindu er gode alternativer, og med riktige solforhold vil paneler fungere like godt på gamle som nye bygg.

Les mer: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Solcellemoduler kommer i ulike størrelser og med ulik virkningsgrad. Panelene kan installeres på de fleste bygg, men solrike tak og fasader vendt sørover vil være et godt sted å begynne – og her kan alle overflater vurderes. Skal du plassere moduler på bygningsfasader, finnes det egne forskrifter for glassfasader som må følges.

Veggmontert solcellepanel på en boligfasade i snødekt landskap
Fasademontering: Solcellepanel bør monteres etter solforhold og kan blant annet installeres på husveggen.

Tradisjonelt har solcellepanel blitt montert over eksisterende takstein, men det er også mulig å få integrert solcellepanel hvor taksteinen fjernes og erstattes med solcellepanel.

Les også: Solcelletakstein – Er det lønnsomt for deg?

Det er viktig å være klar over at installasjon av solcellepanel kan være søknadspliktig i din kommune, så det vil være lurt å undersøke dette før du setter i gang monteringen.

Billig og effektiv energiforsyning

Bruk av solenergi trekkes gjerne fram som en billig og effektiv måte å generere strøm på. Av de ulike solcelleteknologiene er panel av de billigere, selv om prisen varierer.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

Dersom pris er en avgjørende faktor, kan du velge et billigere panel med lavere effekt, sett at det også er rimelig å installere. Moduler med høy virkningsgrad har også minket i pris de siste årene, og vil uansett være en fremtidsinvestering som kan bidra til å redusere strømkostnadene over tid.

Solcelleteknologi er under kontinuerlig utvikling og solkraft er den energiformen med størst årlig vekst på verdensbasis. Derfor reduseres stadig kostnadene på installasjon, også i Norge, og det blir enklere å gjøre egenprodusert kraft fra solceller til en del av husholdningens energiforbruk.

Les mer: Hvor mye koster solcellepanel?

Hvor mye strøm kan solcellepanel produsere?

Hvor mye strøm solcellepaneler kan produsere vil blant annet påvirkes av solforhold, vinkel og retning på taket, størrelsen på anlegget, antall solcellepaneler og hvilken type panel som blir brukt.

Det er altså flere faktorer som avgjør hvor mye av det årlige strømforbruket solcellepanel vil dekke.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), vil et solcelleanlegg på et tak i Norge kunne produsere rundt 650–1000 kWh/kWp i året. For en enebolig med 20 000 kWh i strømforbruk, vil et solcelleanlegg med 20 paneler kunne dekke 25 prosent av strømforbruket i boligen.

Når solcellepanel monteres riktig, tilrettelegges det for en jevn og effektiv strømproduksjon. For den enkelte husstand kan dette bety lavere strømkostnader og mulighet for å være selvforsynt med strøm. Det er også mulig å selge overskuddsstrømmen.

Fakta om solcellepanel
  • Flere leverandører tilbyr deg både å selge og kjøpe solkraft i perioder hvor panelene dine produserer mye eller lite strøm.
  • Solcellepanel kan både integreres i nye tak, og installeres over gamle tak. De kan fungere like godt på gamle som nye bygg.
  • Flere kommuner tilbyr tilskuddsordninger for tilrettelegging av solcellepanel for privatpersoner, borettslag og sameier.
  • Enova gir støtte til solcelleanlegg i private husholdninger med inntil 32 500 kroner.
  • Boligbyggelaget OBOS har satt av 250 millioner kroner som skal gå til miljøtiltak i borettslag tilknyttet OBOS. Denne støtteordningen kan blant annet brukes til å etablere solcelleanlegg.

Grønn solkraft for et bedre klima

For mange handler bruken av solenergi om å bidra til lavere utslipp, og redusere eget klimafotavtrykk.

Produksjon, eksport og import av energi er et bidrag til høye CO2-utslipp og økt global oppvarming. Norge er også i verdenstoppen på energiforbruk, så egenproduksjon av strøm utgjør et viktig bidrag til å senke nasjonalt forbruk.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Fordi solkraft er en ren og fornybar form for energi, som også er lett tilgjengelig, er bruken av solcellepanel en miljøvennlig kilde til strømforsyning. Den norske sommeren med lys nesten hele døgnet er dessuten ideell for bruk av solcelleteknologi.

Solcellepanel er altså en økonomisk gunstig og miljøvennlig fremtidsinvestering.

Har du lyst til å skaffe deg solcellepanel, bør du la en dyktig fagperson ta seg av monteringen. Slik sikrer du deg en trygg og effektiv montering.

Få tilbud på solcellepanel nå!