Solcellepanel montert på et skrått tak

Hva er et solcellepanel?

Solcellepanel er en billig, klimavennlig og kortreist måte å forsyne egen bolig med strøm på. Hva må du tenke på før montering og hvordan kan investeringen gagne deg økonomisk og miljømessig?

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 08.07.2021
Innhold
  1. Fra solstråle til strøm
  2. Hva må man tenke på før man installerer solcellepanel?
  3. Billig og effektiv energiforsyning
  4. Grønn solkraft for et bedre klima

Bruken av solcelleteknologi øker verden over, og har blitt mer utbredt også i Norge. Blant de mest populære måtene å benytte seg av solenergi på er ved bruk av solcellepanel. Panelene kan installeres både i private hjem, på hytter og i borettslag, men blir også mer og mer vanlig i industri- og næringsbygg. Men hva er egentlig et solcellepanel, og hva kan det brukes til?

Solcellepanel montert over takstein på et skrått hustak
På taket: Solcellepanel i private hjem blir stadig vanligere. Paneler på taket er gjerne den typiske plasseringen.

Fra solstråle til strøm

Ved bruk av solceller kan energi fra sola omgjøres til elektrisk energi, som kalles solkraft. Solcellene samler og lagrer lys- og varmestråler fra sola, og danner strøm gjennom det som kalles for en fotoelektrisk prosess. Et solcellepanel er en samling av slike solceller.

Panelene kan produsere ulik mengde strømkraft, og forsyne alt fra en grill i hagen til et helt borettslag.

Solcellemoduler kommer i ulike størrelser og med ulik virkningsgrad, og installeres etter solforhold, ofte på tak og vegger. Det blir også stadig mer populært med solcellepanel på båt, bobil og fritidsboliger.

Hva må man tenke på før man installerer solcellepanel?

Når du skal investere i solcellepanel til privat bruk, vil noen enkle hensyn til lokale forhold sørge for økt ytelsesevne.

Les også: Dette må du vite før du legger solceller på taket

Solcellepanel kan installeres på de fleste bygg, men solrike tak og fasader vendt sørover vil være et godt sted å begynne, og her kan alle overflater vurderes. Tilrettelegging av gode solforhold er vesentlig, slik som å unngå steder med mye skygge fra for eksempel trær, piper og antenner. Store overflater uten vindu er gode alternativer, og med riktig solforhold vil paneler fungere like godt på nye som gamle bygg.

Skal du plassere moduler på bygningsfasader, finnes det egne forskrifter for glassfasader som må følges. Installasjon av solcellepanel kan også være søknadspliktig i din kommune, så det vil være lurt å undersøke dette før du setter i gang monteringen.

Solcellefakta

Visste du dette om solcellepaneler?

  • Flere leverandører tilbyr deg å både selge og kjøpe solkraft i perioder hvor panelene dine produserer mye eller lite strøm.
  • Solcellepanel kan både integreres i nye tak og installeres over gamle tak, og kan fungere like godt på gamle som nye bygg.
  • Flere kommuner tilbyr tilskuddsordninger for tilrettelegging av solcellepanel for privatpersoner, borettslag og sameier.
  • Enova tilbyr statlig tilskudd til solfangere, men ikke til solcellepanel.
  • Boligbyggelaget OBOS tilbyr støtte til strømproduksjon via solenergi.

Billig og effektiv energiforsyning

Bruk av solenergi trekkes gjerne fram som en billig og effektiv måte å generere strøm på. Solcelleteknologi er under kontinuerlig utvikling og solkraft er den energiformen med størst årlig vekst på verdensbasis. Derfor reduseres stadig kostnadene på installasjon, også i Norge, og det blir enklere å gjøre egenprodusert kraft fra solceller til en del av husholdningens energiforbruk.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

Av de ulike solcelleteknologiene er panel av de billigere, selv om prisen varierer. Dersom pris er en avgjørende faktor, kan du velge et billigere panel med lavere effekt, sett at det også er rimelig å installere. Moduler med høy virkningsgrad har også minket i pris de siste årene og vil uansett være en fremtidsinvestering.

Når solcellepanel monteres riktig, tilrettelegges det for en jevn og effektiv strømproduksjon. For den enkelte husstand kan dette bety lavere strømkostnader og mulighet for å være helt selvforsynt med strøm. Man kan til og med selge overskuddsstrømmen.

Veggmontert solcellepanel på en boligfasade i snødekt landskap
Fasademontering: Solcellepanel bør monteres etter solforhold og kan blant annet installeres på husveggen.

Grønn solkraft for et bedre klima!

For mange handler bruken av solenergi om å bidra til lavere utslipp og å redusere eget klimafotavtrykk.

Produksjon, eksport og import av energi er et bidrag til høye CO2-utslipp og økt global oppvarming. Norge er også i verdenstoppen på energiforbruk, så egenproduksjon av strøm utgjør et viktig bidrag til å senke nasjonalt forbruk.

Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?

Fordi solkraft er en ren og fornybar form for energi, som også er lett tilgjengelig, er bruken av solcellepanel en miljøvennlig kilde til strømforsyning. Den norske kombinasjonen av kalde somre og lys nesten hele døgnet, er dessuten ideelt for bruk av solcelleteknologi.

Solcellepanel er altså økonomisk gunstig, miljøvennlig og en fremtidsinvestering.