Må man søke før man monterer solceller?
Det korte svaret er nei, men du bør sjekke på forhånd.
I takt med at strømprisene de siste årene har blitt langt mer uforutsigbare enn vi har vært vant til tidligere, har stadig flere nordmenn blitt fristet av mulighetene for å montere solcellepanel på taket sitt.
Et spørsmål som melder seg tidlig i prosessen er om man må søke kommunen før man monterer solcellepanelet på taket. Går man til byggesaksforskriften, står det at alle endringer på fasade eller vesentlige endringer på byggets karakter skal søkes om på forhånd til kommunen.
Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket
Solcellepaneler er imidlertid fritatt fra denne bestemmelsen – så lenge panelet monteres på kun én boenhet. Det vil si at du likevel må søke dersom du for eksempel monterer solcellepaneler på en tomannsbolig, eller et rekkehus over flere boenheter.
Verneverdige bygg
Du må også søke dersom boligen, eller området boligen ligger i, er verneverdig. I det første tilfellet gjelder det i hovedsak dersom huset står på Riksantikvarens liste over verneverdige bygg. Dette er bygg som av en eller annen grunn har særskilte kvaliteter som gjør dem til kulturminner. Om du er usikker på om boligen din er på Riksantikvarens liste, kan du gjøre et søk på kulturminnesok.no.
Verneverdige områder
Området boligen ligger i kan også avgjøre om du må søke eller ikke. Du er søknadspliktig dersom du bor i et område med «helhetlige kvaliteter», det vil si avgrensede områder der alle boligene har et gjennomført og helhetlig arkitektonisk uttrykk. Eksempler på slike områder kan være hagebyer, atriumbygg og lignende.
Les også: Hva er et solcellepanel?
Et annet unntak som kan utløse søknadsplikt er dersom huset står plassert i, eller i nærheten av, strandsonen. Da må de visuelle kvalitetene til anlegget vurderes slik at man er sikre på at det ikke vil være for dominerende sett fra sjøen.
Dessuten kan det i noen ekstreme tilfeller hende at reguleringsplanen i området boligen står eksplisitt nevner at solcellepaneler ikke er tillatt å montere. Det gjelder imidlertid i all hovedsak de helhetlige områdene som ble nevnt i avsnittene ovenfor.
Med andre ord: Hvis du bor i et relativt nytt hus i et byggefelt med ulike arkitektoniske uttrykk og kun skal montere solcellepanelene på taket av boenheten din, er sjansen stor for at du slipper å søke.
Sjekk uansett
Likevel vil det aller beste rådet være at det er verdt å sjekke. Dersom du setter opp et solcelleanlegg ulovlig, kan du bli pålagt av kommunen å demontere anlegget. Det kan bli en svært dyr affære.
Les også: Dette er fordelene og ulempene med solceller
I tillegg til at det er lurt å sjekke om du er pliktig til å søke om å få sette opp solcelleanlegget, vil det være lurt å informere naboene dine om planene dine. Dette er du ikke pålagt av loven å gjøre, men dersom du har naboer tett på deg, kan det være lurt å gi dem et forvarsel om hva som er i ferd med å skje på nabotomta.
Hva om du er søknadspliktig?
Hvis det viser seg at du er pliktig til å søke om å få satt opp anlegget, vil det som avgjør om du får avslag eller ikke være:
- Tilpasning til byggets form: Anlegget må ligge flatt på tak eller fasade.
- Fargekontraster: Kontrastene til byggets øvrige farger må være små, slik at det ikke endrer byggets karakter.
- Byggets arkitektoniske verdi: Dersom bygget anses å ha høy arkitektonisk verdi, vil dette tale sterkt for avslag.
- Enhetlig utforming: Anlegget kan ikke bryte for mye med det enhetlige uttrykket ellers i området.
- Eksponering: Solcellene kan ikke være for synlige mot offentlige byrom eller generelt være godt synlige i landskapet.