Solkraft – en voksende industri
Hva mener eksperter om solceller og hvor mye koster et solcelleanlegg? Les videre for å lære mer om solcellepanel og solenergiens fremtid i Norge og i utlandet.
I Norge har vi mye vannkraft og billig strøm. Derfor har det vært få kraftprodusenter som har ønsket å investere i solkraft i Norge.
Det begynner likevel å endre seg. Særlig ser man at det er et marked for å produsere solcelleanlegg til norske privatkunder og næringslivet.
Markedet vokser kraftig
Daglig leder Andreas Thorsheim i Otovo, Norges ledende leverandør av solcelleanlegg til privatmarkedet, forklarer at det norske markedet for solceller til private kunder nesten har tredoblet seg hvert år siden 2014.
– Markedet har gått fra å være for spesielt interesserte til å bli allemannseie. For å forklare hvor markedet for solceller ligger i dag, kan vi si at det er der elbilen var for fem år siden, forklarer han til Solceller.no.
Bjørn Thorud, seniorrådgiver og ansvarlig for solenergi i Multiconsult, opplyser om at solkraft blir mer attraktivt etter hvert som Norge elektrifiseres:
– Tar vi i bruke egne hustak til å produsere strøm til å lade bilen, vaske klær og varme dusjvannet, trenger vi ikke legge beslag på ny natur og vi kan også spare investeringer i strømnettet. I fremtiden vil det være utenkelig å sette opp et bygg uten solceller, sier Thorud.
Les også: Alt om solcelletakstein
Er det ikke for lite sol i Norge?
Mange regnværsdager, mørketid og lange vintre er noen av faktorene som gjør at det er lett å tvile på at solkraft kan fungere i Norge. Thorud mener likevel at solkraftproduksjon i Norge både er nyttig og lønnsom.
– Sommeren 2018 viser veldig godt hvor avhengige vi er av vannkraft, noe som gjør at vi får høye strømpriser når regnet uteblir. Siden de fornybare ressursene vind-, vann- og solkraft som regel fungerer best til ulike tider er det fornuftig å skape en god balanse mellom disse tre energikildene, sier han.
Thorud mener også at dagens lønnsomhetsberegninger for solcelleanlegg er feil, og sikter blant annet til at solkraft er lønnsomt på Svalbard, fordi strømprisene er høye der.
– Det er en utbredt misforståelse at det er for lite sol i Norge til at solkraft lønner seg. Solinnstrålingen er egentlig irrelevant. Det er forholdet mellom solinnstråling og prisen på strøm som har betydning for lønnsomheten, mener han.
Det betyr at solenergi lønner seg i områder hvor strømprisene er svært høye, selv der hvor solen ikke skinner like mye som i sørligere områder. Hadde Norge ikke hatt så billig strøm som vi har i dag, kunne for eksempel solenergi vært mye mer lønnsomt også her.
Les også: Hvordan fungerer solceller i Norge?
Så hvor mye koster solceller?
Installerer man solcellepanel på taket kan man forvente en stabil og forutsigbar strømpris, som ikke påvirkes av nettleien, det norske kraftmarkedet eller det internasjonale kraftmarkedet.
– Har man kjøpt et solcelleanlegg, vet man hva strømmen fra anlegget koster de neste 25 årene – for den er allerede betalt, forklarer Thorud.
Thorsheim i Otovo oppgir i tillegg at panelene, som varer i omtrent 30 år, kan betale seg tilbake på 12 år.
– Da får man igjen 18 år med gratis strøm. Regner man om det til årlig avkastning slår det lett bankrente i avkastning!, sier han engasjert.
– Kan det være lurt for forbrukerne å vente enda litt til med å installere solceller, for å se om ny teknologi kan gjøre investeringen enda mer lønnsom?
– Det var lurt å vente fra 2014 til nå med å installere solceller, men nå er vi omtrent der vi kommer til å være de neste årene. Man tjener dermed ikke mye på å vente enda lenger, sier Thorsheim.
Les også: Hvor mye koster solcellepaneler?
NVE ikke like optimistiske
Seniorrådgiver Lisa Henden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er noe mer tilbakeholden enn Thorud og Thorsheim, og mener det fortsatt ikke er veldig lønnsomt å investere i solcelleanlegg.
– Systemkostnadene vil være lavere jo større anlegget er. Det betyr at kostnaden på solceller for anlegg på nærings- og industribygg vil være lavere enn anlegg på bolighus. Reduksjonen i investeringskostnadene vil også være størst for de største anleggene fordi vekselrettere og annet nødvendig utstyr ikke utgjør en så stor del av totalkostnaden ved installasjonen og driften av anlegget, forklarer hun.
Henden mener likevel at solcellenes lønnsomhet stadig forbedres, og peker på flere faktorer som påvirker lønnsomheten – slik som støtteordninger, kraftpriser og solcellenes effektivitet.
– Solcelleanlegg kan få økt lønnsomhet dersom kraftprisene øker, slik vi har sett våren og sommeren 2018. Det er likevel verdt å nevne at strømprisene i Norge fortsatt er mye lavere enn de fleste andre land i Europa. Det har klart betydning for lønnsomheten, sier hun.
Staten satser ikke på solkraft
Ifølge Henden har NVE ingen konkrete planer eller vedtatte strategier om å satse eksplisitt på solkraft i Norge. Dette gjelder også andre teknologier. Til tross for dette mener hun at statlige virkemidler kan påvirke utnyttelsen av solenergi i Norge.
– Støtteordningene som Enova forvalter kan blant annet endre seg, samtidig som kommuner kan innføre lokale strategier og insentivordninger for økt bruk av solenergi. Det er også mulig at det kommer endringer i de tekniske forskriftene som krever mer lokal strømproduksjon på nye bygg. Det kan føre til økt bruk av solenergi, forklarer hun.
Selv om Thorud i Multiconsult savner mer strategisk satsing på solkraft fra staten, er han enig i at bygningsmaterialer med integrerte solceller kan være svært fordelaktig. Han opplyser at slike materialer ofte koster omtrent det samme som andre vedlikeholdsfrie materialer.
– Særlig i fasader ser vi at prisen på solceller kan koste omtrent det samme som tegl. I slike tilfeller er solceller «uendelig» lønnsomt, mener han.
Få tilbud på solceller
Du kan enkelt få tilbud fra flere solcelleleverandører. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden.
Da kan du lettere sammenligne tilbudene og velge det som passer behovene dine best.