Bilde av en enebolig som har montert solcelletakstein på taket.

Hva er solcelletakstein?

Solcelletak kan være den neste store revolusjonen på solcellemarkedet.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 14.11.2023

Solcelletakstein er takstein med integrerte solceller. Det erstatter, og ser ut som, et vanlig tak. Fordelen med solcelletakstein er at du kan legge disse kun der det er lønnsomt å ha produksjon av solkraft, og helt lik takstein der solen ikke skinner like godt.

Alt om solcelletakstein

Det gjør solcelletakstein langt mer effektivt enn de tradisjonelle solcellepanelene som vi har blitt kjent med i dag – i tillegg til at det er langt mer estetisk enn et stort og prangende panel på taket.

Solcelletakstein vs. solcellepanel

Nettopp derfor blir solcelletakstein hyllet som den peneste løsningen blant dagens solcellesystemer.

Med solcelletakstein legger du helt ny takstein med innebygde solceller, i stedet for å feste solcellepanel oppå eksisterende takstein. Resultatet er et tak som ser ut som et helt vanlig tak, samtidig som det produserer strøm.

Prinsippet er det samme som ved vanlig solcellepanel – de fanger opp solstråler og omgjør denne energien til elektrisitet.

Les også: Solkraft - En voksende industri

På deler av taket som ikke egner seg til produksjon av strøm, eksempelvis på skyggesiden, legges det som kalles for inaktiv solcelletakstein som ikke produserer strøm. Denne ser helt lik ut som aktiv solcelletakstein som faktisk produserer strøm.

Så hvorfor har ikke solcelletakstein allerede revolusjonert solcellemarkedet i Norge? Hovedproblemet med solcelletakstein i dag er at det koster mer enn solcellepaneler, og det er ikke like effektivt – i hvert fall enn så lenge.

Dette ser vi imidlertid endringer på nå, og flere av aktørene Solceller.no samarbeider med tilbyr nå solcelletakstein til norske kunder.

Hvor mye strøm produserer et solcelletak?

Akkurat som ved vanlige solcellepanel er den faktiske produksjonen avhengig av flere forhold:

  • Hvor stort takareal er dekket av solceller?
  • Hvordan er været gjennom året?
  • Hvor gode er solforholdene på taket ditt?
Hva betyr det?
  • Wp – Forkortelse for watt peak. Dette er den maksimale elektriske kapasiteten solcellene kan gi deg under standardiserte forhold – tilsvarende lysforholdene midt på dagen i Nordland om sommeren (celletemperatur 25°C, bestrålingsstyrke 1000 W/m² og solvinkel på 42°). Brukes for å kunne sammenligne ulike solcellesystemers effekt opp mot hverandre.
  • kWp – Forkortelse for kilowatt peak. Det samme som Wp, men delt på 1000. Vanlig å bruke når det er snakk om større solcelleinstallasjoner, slik som et solcelletak.
  • kWh – Forkortelse for kilowatt-timer, og er målenheten for energi. Dette er den faktiske strømmen (elektriske energien) solcellene produserer per time.

Under normale forhold i Sør-Norge skal en vanlig solcelletakstein kunne produsere 164 watt, som vil gi cirka 150 kilowatt-timer i året.

Med en gjennomsnittlig årlig strømpris på 1,50 kroner per kilowatt-time, vil altså hver kvadratmeter med solcelletakstein generere 225 kroner i innsparing av strømutgiftene.

Legger du 30 kvadratmeter med takstein kan de årlige besparelsene bli på over 6500 kroner.

Med tanke på at den garanterte levetiden for solcelletakstein er på 25 år, kan den totale besparelsen fra solcelletakstein komme på over 160 000 kroner gjennom taksteinens levetid.

Usikker? Bruk solkart

Det finnes en rekke solkart man kan benytte for å beregne hvor mye strøm du kan produsere på taket av boligen din:

Vær obs på at alle kartene viser estimater, så du kan spare inn mindre eller mer enn det du får oppgitt. Det varierer også hvordan de forskjellige aktørene gjør utregningene sine, så ta tallene de oppgir med en klype salt. Eventuell skygge på taket ditt tas heller ikke høyde for i alle kartene.

Les også: Solkart – en pekepinn på produksjonen

For å få mer nøyaktig informasjon om produksjon for solcelletakstein på akkurat ditt tak, kan du spørre om leverandørene kan komme på befaring hos deg.

Tesla Solar Roof (solcelletak)
Ventetid på mange stiler Etter sigende skal Tesla tilby solcelletak i denne stilen, men foreløpig er verken reservasjon eller installasjon av denne typen mulig. Foto: Tesla

Hva er mest effektivt av paneler og takstein?

På et generelt grunnlag kan vi si at et solcelletak produserer noe mindre strøm per kvadratmeter enn standard solcellepanel (polykrystallinsk) og mye mindre strøm enn de mest effektive solcellepanelene (monokrystallinsk).

Dette er også hovedårsaken til at solcelletakstein fremdeles ikke helt har klart å etablere seg som et fullgodt alternativ til solcellepanel. Kvadratmeterprisen er noe høyere for solcelletakstein enn for solcellepanel, og effekten er tilsvarende dårligere for takstein enn panel.

Les mer: Spar miljøet ved å produsere egen strøm

Det er imidlertid noen situasjoner der det å velge solcelletakstein likevel kan lønne seg i forhold til å legge panel. Dersom du for eksempel uansett skal bytte taket ditt, kan det å legge solcelletakstein i stedet for «død» takstein være et smart valg.

Det blir noe dyrere enn å legge vanlig takstein, men differansen mellom de to alternativene vil du kunne tjene inn etter kun noen få år.

Noen tak tåler heller ikke vekten av solcellepanel, uten at det må gjøres dyre utbedringer av taket for å tåle belastningen. Da kan det i sum ende opp med å bli billigere å legge solcelletakstein som krever langt mindre av taket enn paneler.

Hvor mye koster et solcelletak?

Solcelletakstein koster mellom 4000 og 5000 kroner per kvadratmeter – uten at montering er medregnet. Det gjør solcelletakstein til omtrent 20–25 prosent dyrere enn solcellepanel.

I likhet med solcellepaneler kvalifiserer også solcelletakstein til støtte fra Enova til monteringen, i tillegg vil uansett anlegget produsere strøm som gjør at det vil gå i pluss i løpet av levetiden. Det vil aldri vanlig takstein gjøre.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

Tips

Gjør god research og få de aktuelle forhandlerne på befaring hos deg før du tar et endelig valg av solcelletakstein.

Fordeler og ulemper med solcelletakstein

Det er med andre ord både store fordeler og ulemper knyttet til det å montere solcelletakstein. Vi har samlet alle fordelene og ulempene i de to listene under:

Fordeler

  • Produserer fornybar energi som er bra for miljøet
  • Gir deg lavere strømregning
  • Kvalifiserer for støtte fra Enova
  • Erstatter vanlig tak, så hvis du uansett må legge nytt tak, er det billigere å legge solcelletakstein enn å legge vanlig, nytt tak + solcellepanel
  • Utnytter plassen på taket bedre enn solcellepanel, og kan derfor gi deg høyere total strømproduksjon
  • Er penere enn andre solcellesystemer
  • Har like lang levetid som vanlig tak (betongtakstein) og er ofte mer robust

Ulemper

  • Har høy investeringskostnad, så det tar flere år før du går i pluss, sammenlignet med tradisjonelle solcellepanel
  • Er fortsatt en forholdsvis ung og dyr teknologi
  • Er dyrere enn solcellepanel (med mindre du også må legge nytt tak under)
  • Gir mindre effekt/strømproduksjon per kvadratmeter enn solcellepanel

En investering som går i pluss på sikt

Spørsmålet du må finne svar på er hva som betyr mest for deg – pris, strømproduksjon, miljøbidrag eller utseende?

Les mer: Tjen penger på overskuddsstrømmen din

Solcelletakstein er aktuelt hvis du uansett må ha nytt tak på et hus som har gode solforhold. Enda mer forlokkende er det hvis du har stor forkjærlighet for grønn energi og ny teknologi, samt hvis du er opptatt av at taket skal være pent.

Ikke forvent at du skal spare mye penger på å legge solcelletak, men på sikt vil du høyst sannsynlig gå i pluss.

Solceller.no samarbeider med flere aktører som tilbyr solcelletakstein. Fyll ut skjemaet og få uforpliktende tilbud på solcelletak!

Fyll ut skjemaet og få tilbud!