Solcelletakstein – Er det lønnsomt for deg?
Solcelletakstein er de siste årene kommet som en frisk vind over de grønne hustakene. Hva er forskjellene mellom et slikt solcelletak og tak med vanlig solcellepanel? Finn ut om soltak lønner seg for deg.
Hva er solcelletakstein?
Solcelletakstein er takstein med integrerte solceller. Det erstatter, og ser ut som, et vanlig tak.
Solcelletakstein vs. solcellepanel
Solcelletakstein blir hyllet som den peneste løsningen blant dagens solcellesystemer. Med solcelletakstein legger du helt ny takstein med innebygde solceller, i stedet for å feste solcellepanel oppå eksisterende takstein. Resultatet er et tak som ser ut som vanlig takstein eller skifertak, samtidig som det produserer strøm.
Prinsippet er det samme som med vanlig solcellepanel – de fanger opp solstråler og omgjør denne energien til elektrisitet.
Les også: Solkraft - En voksende industri
På deler av taket som ikke egner seg til produksjon av strøm, eksempelvis på skyggesiden, legges såkalt inaktiv solcelletakstein som ikke produserer strøm. I utseende er den lik aktiv solcelletakstein som faktisk produserer strøm.
Hvor mye strøm produserer et solcelletak?
Akkurat som med vanlig solcellepanel er den faktiske produksjonen avhengig av flere forhold:
- Hvor stort takareal er dekket av solceller?
- Hvordan er været gjennom året?
- Hvor gode er solforholdene på taket ditt?
- Wp – Forkortelse for watt peak. Dette er den maksimale elektriske kapasiteten solcellene kan gi deg under standardiserte forhold – tilsvarende lysforholdene midt på dagen i Nordland om sommeren (celletemperatur 25°C, bestrålingsstyrke 1000 W/m² og solvinkel på 42°). Brukes for å kunne sammenligne ulike solcellesystemers effekt opp mot hverandre.
- kWp – Forkortelse for kilowatt peak. Det samme som Wp, men delt på 1000. Vanlig å bruke når det er snakk om større solcelleinstallasjoner, slik som et solcelletak.
- kWh – Forkortelse for kilowatt-timer, og er målenheten for energi. Dette er den faktiske strømmen (elektriske energien) solcellene produserer per time.
1 kWp = 600-1000 kWh i året
Selv om vi vet hva som er kilowatt peak (kWp) for et solcelletak ved optimale eller standardiserte forhold, er det vanskelig å forutsi hvor mye dette faktisk tilsvarer i kilowattimer (kWh) under varierende forhold på akkurat ditt hustak.
Vi kan likevel si på generelt grunnlag at et solcelletak med effekt på til sammen 1 kWp vil kunne gi mellom 600 og 1000 kWh i løpet av ett år i Norge.
Hva tilsvarer det i pris?
Pris per kWh du kjøper er i dag omtrent 1 krone – inkludert strømpris, nettleie, moms og elavgift. Du sparer hele denne strømkostnaden på all energi du lager og forbruker selv. I pris tilsvarer strømproduksjon på 600-1000 kWh derfor rundt 600-1000 kroner spart på strømregningen din hvert år.
Vær oppmerksom på at type strømabonnement du har tegnet og den faktiske strømprisen (markedspris, påslag og avgifter) vil avgjøre nøyaktig hvor mye strømproduksjonen tilsvarer i sparte kroner.
Se hvor mye strøm ditt tak kan produsere
Bruk et av solkartene under for å sjekke estimert strømproduksjon på nettopp ditt hustak:
Vær obs på at alle kartene viser estimater, så du kan spare inn mindre eller mer enn det du får oppgitt. Det varierer også hvordan de forskjellige aktørene gjør utregningene sine, så ta tallene de oppgir med en klype salt. Eventuell skygge på taket ditt tas heller ikke høyde for i alle kartene.
Les også: Solkart – en pekepinn på produksjonen
For å få mer nøyaktig informasjon om produksjon for solcelletakstein på akkurat ditt tak, kan du spørre om leverandørene kan komme på befaring hos deg. Husk at heller ikke leverandørene vet nøyaktig hvor mye strøm taket ditt vil kunne produsere – det finner du først ut når det er ferdig montert og tatt i bruk.

Strømproduksjon sett opp mot vanlig solcellepanel
På et generelt grunnlag kan vi si at et solcelletak produserer noe mindre strøm per kvadratmeter enn standard solcellepanel (polykrystalinsk) og mye mindre strøm enn det mest effektive solcellepanelet (monokrystalinsk).
For å gi deg et mer konkret svar på hvor mye strøm solcelletak produserer, har vi tatt utgangspunkt i tilbyderen Otovo som leverer både solcellepanel og solcelletakstein. De opplyser om at solcelletakstein gir 155 Wp per kvadratmeter, mens standard solcellepanel gir 160 Wp og premium solcellepanel gir 176 Wp per kvadratmeter.
Les mer: Spar miljøet ved å produsere egen strøm
Det mest effektive solcellepanelet Solceller.no kjenner til er Sunpower solcellepanel 390W, som gir 222 Wp per kvadratmeter. Dette er også mye dyrere enn det mest effektive solcellepanelet Otovo tilbyr – for kun panelet betaler du rundt 100 kroner mer per kvadratmeter enn for komplett levering fra Otovo.
Tilbyderne hevder imidlertid at et solcelletak kan utnytte plassen på taket bedre og at du dermed kan få plass til flere solceller på taket enn med solcellepanel. Den totale strømproduksjonen kan dermed bli høyere, men det har ingen påvirkning på strømproduksjon/effekt per kvadratmeter.
Hvor mye koster et solcelletak?
Pris på solcelletak varierer nødvendigvis etter hvor stort tak du har. Nedenfor ser vi derfor på kvadratmeterprisen fra de ulike leverandørene.
Otovo oppgir en pris på omtrent 3500 kroner per kvadratmeter. Dette er en komplett pris som inkluderer ferdig montering, el-installasjon, MVA og fratrukket støttebeløpet du får fra Enova for solcelletak.
Sun-Net er et billigere alternativ. De opererer ikke med pris per kvadratmeter, men Solceller.no har regnet om et priseksempel fra Sun-Net for å kunne sammenligne leverandørene. Sun-Net kan levere 150 m² tak – bestående av til sammen 6 kWp aktiv solstein (50 m²) og resten vanlig, inaktiv takstein (100 m²) – til en komplett pris på cirka 300 000 kroner. Når vi regner om dette til kvadratmeterpris, blir det cirka 2000 kroner per kvadratmeter.
Les også: Få Enova-støtte til solceller
Her er det viktig å se pris i sammenheng med effekt på solcelletaket. Otovos solcelletakstein skal produsere cirka 30 % mer strøm per kvadratmeter enn Sun-Net (155 Wp/m² mot 120 Wp/m²). Prisforskjellen mellom Otovo og Sun-Net blir dermed mindre enn ved første øyekast.
I USA i 2017 kostet Tesla Solar Roof rundt 2000 kroner per kvadratmeter, omregnet til norske kroner. Ut fra hva Solceller.no kjenner til gjelder dette kun selve taksteinen – montering, el-installasjon og MVA kommer i tillegg. For øvrig skal den nye 2019-versjonen, V3, etter sigende være billigere enn de foregående versjonene. Hva prisen faktisk kommer på i Norge er dog ikke kjent.
Gjør god research og få de aktuelle forhandlerne på befaring hos deg før du tar et endelig valg av solcelletakstein.
Pris sett opp mot solcellepanel
Prisforskjellen mellom solcelletak og solcellepanel vil avhenge av hvilke leverandører og effekten (Wp) på solcellesystemet vi sammenligner. Her ser vi på to eksempler:
Sun-Net opererer med et regnestykke som viser at vanlig solcellepanel er cirka 20 % billigere enn solcelletakstein.
Bruker vi et eksempel fra Otovo, ser vi at forskjellen er på rundt 30 %. Da regner vi med standard solcellepanel, som ligger tettest opptil solcelletakstein i effektivitet (155 Wp mot 160 Wp). Solcellepanelet koster cirka 2600 kroner per kvadratmeter, mens solcelletaksteinen koster omtrent 3500 kroner per kvadratmeter.

Pris sett opp mot vanlig takstein
Å legge nytt, vanlig tak koster i gjennomsnitt cirka 2000 kroner per kvadratmeter. Prisen avhenger blant annet av hvilket type tak du ønsker, så den kan komme helt opp i rundt 4000 kroner og helt ned i cirka 1400 kroner per kvadratmeter.
Gjennomsnittsprisen som er oppgitt over er den samme som det billigste norske alternativet til solcelletakstein, mens det er 1500 kroner billigere enn det dyreste alternativet. Disse tallene er basert på komplett pris med ferdig montering og etter eventuell støtte fra Enova.
Les også: Er solenergi miljøvennlig?
Akkurat hvor stor prisforskjellen blir kommer helt an på hvilke type tak, leverandører og installatører vi sammenligner.
Husk at et vanlig tak ikke gir deg fordelen med strømproduksjon, og denne besparelsen på strømregningen bør du ta med i beregningen når du vurderer alternativene.
Solcellepanel + tak VS. solcelletakstein
Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittsprisen på å legge nytt vanlig tak, vil det koste rundt 4600 kroner per kvadratmeter å legge et nytt tak pluss standard solcellepanel (160 Wp) fra Otovo – cirka 2000 kroner for nytt tak + cirka 2600 kroner for solcellepanelet.
Det er over 1000 kroner dyrere per kvadratmeter enn det mest sammenlignbare solcelletaket (155 Wp) på det norske markedet – rundt 3500 kroner (Otovo).
Konklusjonen er: Hvis du uansett skal legge nytt tak, er det billigere å legge solcelletak fremfor å legge nytt tak pluss solcellepanel.
Men: Å bytte til solcelletakstein på et nytt tak er unødvendig bruk av penger, ettersom solcelletak erstatter et vanlig tak. Da er det billigere å velge vanlig solcellepanel i stedet.
Kan du få støtte til å legge solcelletakstein?
Fordi det er gunstig for miljøet at du produserer egen fornybar strøm, ønsker staten å gi deg støtte gjennom statseide Enova når du legger solcelletakstein (eller solcellepanel).
Er du medlem av Norsk elbilforening, får du også rabatt ved kjøp av solcelletakstein fra Otovo.
Enova-støtte
Du får støtte fra Enova når du investerer i solcelletakstein. Grunnstøtten ligger på 7500 kroner, i tillegg til at du får 1250 kroner per effekt du har installert (opptil 15 kW).
Rabatt til medlemmer av Norsk elbilforening
Alle medlemmer av Norsk elbilforening får 10.000 kroner rabatt ved kjøp av solcelletaksteinen Sunstyle fra Otovo.
Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket
Vet du om annen støtte til solcelletakstein i Norge? Gi oss beskjed på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Er det økonomisk lønnsomt?
Per 2020 er strømprisene så lave at den store investeringen i solceller ikke er økonomisk lønnsomt, ifølge Enova.
Situasjonen kan dog bli en annen i framtiden. Prisen på solcelletak vi falle når utvalget og etterspørselen blir større, samt når teknologien utvikles. I tillegg kan du spare mer penger på å produsere din egen solstrøm hvis kraftprisene fortsetter å stige slik de har gjort de siste årene.
Det er likevel smart å vurdere solcelletak i dag, dersom du uansett må legge nytt tak i nærmeste framtid. Da er ikke prisforskjellen mellom vanlig takstein og solcelletakstein nødvendigvis så stor, i tillegg til at du sparer ekstra penger på strømregningen.
Har du på den annen side tid til å vente noen år, kan du antakelig få med deg en prisnedgang på solcelletakstein.
Fordeler og ulemper med solcelletakstein
Fordeler
- Produserer fornybar energi som er bra for miljøet
- Gir deg lavere strømregning
- Kvalifiserer for støtte fra Enova
- Erstatter vanlig tak, så hvis du uansett må legge nytt tak, er det billigere å legge solcelletakstein enn å legge vanlig, nytt tak + solcellepanel
- Utnytter plassen på taket bedre enn solcellepanel, og kan derfor gi deg høyere total strømproduksjon
- Er penere enn andre solcellesystemer
- Har like lang levetid som vanlig tak (betongtakstein) og er ofte mer robust
Ulemper
- Har høy investeringskostnad, så det tar flere år før du går i pluss
- Strøm i Norge er foreløpig så billig at egen strømproduksjon ikke er økonomisk lønnsomt
- Er fortsatt en forholdsvis ung og dyr teknologi
- Er dyrere enn solcellepanel (med mindre du også må legge nytt tak under)
- Gir mindre effekt/strømproduksjon per kvadratmeter enn solcellepanel
Oppsummering – Solcelletakstein
Spørsmålet du må finne svar på er hva som betyr mest for deg – pris, strømproduksjon, miljøbidrag eller utseende?
Solcelletakstein er aktuelt hvis du uansett må ha nytt tak på et hus som har gode solforhold. Enda mer forlokkende er det hvis du har stor forkjærlighet for grønn energi og ny teknologi, samt hvis du er opptatt av at taket skal være pent.
Ikke forvent at du skal spare mye penger på å legge solcelletak, men på sikt vil du høyst sannsynlig gå i pluss.