Solcelletakstein «Suntyle» fra Otovo
Skjermdump fra Youtube (Otovo AB).

Solcelletakstein – Er det lønnsomt for deg?

Solcelletakstein er de siste årene kommet som en frisk vind over de grønne hustakene. Hva er forskjellene mellom et slikt solcelletak og tak med vanlig solcellepanel? Finn ut om soltak lønner seg for deg.

Bilde av Helene Øie Esparza

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 29.05.2020

Hva er solcelletakstein?

Solcelletakstein er takstein med integrerte solceller. Det erstatter, og ser ut som, et vanlig tak.

Solcelletakstein vs. solcellepanel

Solcelletakstein blir hyllet som den peneste løsningen blant dagens solcellesystemer. Med solcelletakstein legger du helt ny takstein med innebygde solceller, i stedet for å feste solcellepanel oppå eksisterende takstein. Resultatet er et tak som ser ut som vanlig takstein eller skifertak, samtidig som det produserer strøm.

Alt om solcelletakstein

Prinsippet er det samme som med vanlig solcellepanel – de fanger opp solstråler og omgjør denne energien til elektrisitet.

Les også: Solkraft - En voksende industri

På deler av taket som ikke egner seg til produksjon av strøm, eksempelvis på skyggesiden, legges såkalt inaktiv solcelletakstein som ikke produserer strøm. I utseende er den lik aktiv solcelletakstein som faktisk produserer strøm.

 SolcelletaksteinSolcellepanelVanlig tak
Type Takstein med integrerte solceller Plater med solceller plassert oppå eksisterende tak Betongtakstein, tegltak, skifertak, takplater, takshingel
Passer for Deg som må legge nytt tak og har gode nok solforhold Alle med gode nok solforhold Alle
Effekt per m² Otovo: 155 Wp
Sun-Net: 120 Wp
Tesla: Ikke oppgitt
Polykrystalinsk panel (standard):
Otovo – 160 Wp
Monokrystalinsk panel (premium):
Otovo – 176 Wp
Sunpower – 222 Wp
Ingen strømproduksjon
Pris per m² Otovo: Komplett ca. 3500 kr.
Sun-Net: Komplett ca. 2000 kr.
Tesla: Kun takstein ca. 2000 NOK i USA i 2017, men 2019-versjonen skal være billigere.
Polykrystalinsk panel (standard):
Otovo – Komplett ca. 2600 kr.
Monokrystalinsk panel (premium):
Otovo – Komplett ca. 2750 kr.
Sunpower – Kun panel ca. 2840 kr.
Gjennomsnittspris:
Komplett ca. 2000 kr.
Premium tak:
Komplett ca. 4000 kr.
Billig tak:
Komplett ca. 1400 kr.
Effektgaranti 80 % ved 25 års levetid 80 % ved 25 års levetid Ingen strømproduksjon
Total levetid 30-50 år 30-40 år 30-100 år
Vis mer

Hvor mye strøm produserer et solcelletak?

Akkurat som med vanlig solcellepanel er den faktiske produksjonen avhengig av flere forhold:

 • Hvor stort takareal er dekket av solceller?
 • Hvordan er været gjennom året?
 • Hvor gode er solforholdene på taket ditt?
Hva betyr det?
 • Wp – Forkortelse for watt peak. Dette er den maksimale elektriske kapasiteten solcellene kan gi deg under standardiserte forhold – tilsvarende lysforholdene midt på dagen i Nordland om sommeren (celletemperatur 25°C, bestrålingsstyrke 1000 W/m² og solvinkel på 42°). Brukes for å kunne sammenligne ulike solcellesystemers effekt opp mot hverandre.
 • kWp – Forkortelse for kilowatt peak. Det samme som Wp, men delt på 1000. Vanlig å bruke når det er snakk om større solcelleinstallasjoner, slik som et solcelletak.
 • kWh – Forkortelse for kilowatt-timer, og er målenheten for energi. Dette er den faktiske strømmen (elektriske energien) solcellene produserer per time.

1 kWp = 600-1000 kWh i året

Selv om vi vet hva som er kilowatt peak (kWp) for et solcelletak ved optimale eller standardiserte forhold, er det vanskelig å forutsi hvor mye dette faktisk tilsvarer i kilowattimer (kWh) under varierende forhold på akkurat ditt hustak.

Vi kan likevel si på generelt grunnlag at et solcelletak med effekt på til sammen 1 kWp vil kunne gi mellom 600 og 1000 kWh i løpet av ett år i Norge.

Hva tilsvarer det i pris?

Pris per kWh du kjøper er i dag omtrent 1 krone – inkludert strømpris, nettleie, moms og elavgift. Du sparer hele denne strømkostnaden på all energi du lager og forbruker selv. I pris tilsvarer strømproduksjon på 600-1000 kWh derfor rundt 600-1000 kroner spart på strømregningen din hvert år.

Vær oppmerksom på at type strømabonnement du har tegnet og den faktiske strømprisen (markedspris, påslag og avgifter) vil avgjøre nøyaktig hvor mye strømproduksjonen tilsvarer i sparte kroner.

Se hvor mye strøm ditt tak kan produsere

Bruk et av solkartene under for å sjekke estimert strømproduksjon på nettopp ditt hustak:

Vær obs på at alle kartene viser estimater, så du kan spare inn mindre eller mer enn det du får oppgitt. Det varierer også hvordan de forskjellige aktørene gjør utregningene sine, så ta tallene de oppgir med en klype salt. Eventuell skygge på taket ditt tas heller ikke høyde for i alle kartene.

Les også: Solkart – en pekepinn på produksjonen

For å få mer nøyaktig informasjon om produksjon for solcelletakstein på akkurat ditt tak, kan du spørre om leverandørene kan komme på befaring hos deg. Husk at heller ikke leverandørene vet nøyaktig hvor mye strøm taket ditt vil kunne produsere – det finner du først ut når det er ferdig montert og tatt i bruk.

Tesla Solar Roof (solcelletak)
Ventetid på mange stiler Etter sigende skal Tesla tilby solcelletak i denne stilen, men foreløpig er verken reservasjon eller installasjon av denne typen mulig. Foto: Tesla

Strømproduksjon sett opp mot vanlig solcellepanel

På et generelt grunnlag kan vi si at et solcelletak produserer noe mindre strøm per kvadratmeter enn standard solcellepanel (polykrystalinsk) og mye mindre strøm enn det mest effektive solcellepanelet (monokrystalinsk).

For å gi deg et mer konkret svar på hvor mye strøm solcelletak produserer, har vi tatt utgangspunkt i tilbyderen Otovo som leverer både solcellepanel og solcelletakstein. De opplyser om at solcelletakstein gir 155 Wp per kvadratmeter, mens standard solcellepanel gir 160 Wp og premium solcellepanel gir 176 Wp per kvadratmeter.

Les mer: Spar miljøet ved å produsere egen strøm

Det mest effektive solcellepanelet Solceller.no kjenner til er Sunpower solcellepanel 390W, som gir 222 Wp per kvadratmeter. Dette er også mye dyrere enn det mest effektive solcellepanelet Otovo tilbyr – for kun panelet betaler du rundt 100 kroner mer per kvadratmeter enn for komplett levering fra Otovo.

Tilbyderne hevder imidlertid at et solcelletak kan utnytte plassen på taket bedre og at du dermed kan få plass til flere solceller på taket enn med solcellepanel. Den totale strømproduksjonen kan dermed bli høyere, men det har ingen påvirkning på strømproduksjon/effekt per kvadratmeter.

 

Hvem selger takstein med solceller?

Otovo

En av tilbyderne av solcelletakstein i Norge er Otovo. De leverer solcelletak fra et sveitsisk selskap – Sunstyle. Stilen på taket ligner skifertak. Per januar 2020 er det kun svart solcelletakstein som kan kjøpes, men Otovo har tidligere meldt om at flere farger skal bli tilgjengelig for salg her til lands.

Solcelletaksteinen skal være svært robust, og er sertifisert med HW4-standarden (sveitsisk forsikringsbransjes høyeste værbestandighetstest). Den tåler mer enn 50 meter med snø, samt flere direkte treff med hagl på 4 centimeter i en fart på 100 km/t.


Sun-Net

En annen aktør i Norge som tilbyr solcelletak er Sun-Net. I samarbeid med Skarpnes AS produserer de svart betongtakstein med integrerte solceller i Grimstad.

Solcelletaksteinen ser ut og veier like mye som vanlig betongtakstein, og den skal være like vanntett. Dette solcellesystemet har mindre spenning enn vanlig solcellepanel, noe som gjør at hele taket kan legges av taktekkere. Den lave spenningen gjør det også mer brannsikkert enn solcellepanel.


Tesla

Siden 2016 har Tesla reklamert med at de skal tilby solcelletak med flere ulike design i Norge, men foreløpig er det kun én type som kan reserveres: svart, teksturert, rektangulær takstein. Installasjon er ennå ikke mulig i Norge.

I oktober 2019 lanserte de tredje versjon av Tesla Solar Roof, som skal være både billigere og mer effektiv enn de foregående versjonene.

Tesla solcelletakstein skal være mer robust enn vanlig takstein. Den skal tåle opptil 130 km/t med vind og hagl på opptil 4,4 centimeter i diameter. Den har også fått beste brannklassifisering i USA (Klasse A UL 790).

Tesla Solar roof (solcelletak)
Kan reserveres Solcelletak i denne stilen kan du i dag reservere på Tesla sine hjemmesider, men det er ukjent når installasjon starter i Norge. Foto: Tesla

Andre tilbydere

Hvis du er villig til å gjøre mer av forarbeid og organisering selv, kan du importere fra andre utenlandske leverandører. Da kan du også velge annet design på solcelletaksteinen.

Her er et eksempel på rød takstein levert av belgiske ISSOL:

Rødt solcelletak fra ISSOL
Terrakotta Belgiske ISSOL er eksempel på en leverandør som tilbyr rødt solcelletak. Både Otovo og Tesla har tidligere annonsert at de skal levere i denne fargen, men det er foreløpig ikke tilgjengelig. Foto: ISSOL

Vet du om andre tilbydere av soltakstein i Norge? Gi oss beskjed på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Vis mer

Hvor mye koster et solcelletak?

Pris på solcelletak varierer nødvendigvis etter hvor stort tak du har. Nedenfor ser vi derfor på kvadratmeterprisen fra de ulike leverandørene.

Otovo oppgir en pris på omtrent 3500 kroner per kvadratmeter. Dette er en komplett pris som inkluderer ferdig montering, el-installasjon, MVA og fratrukket støttebeløpet du får fra Enova for solcelletak.

Sun-Net er et billigere alternativ. De opererer ikke med pris per kvadratmeter, men Solceller.no har regnet om et priseksempel fra Sun-Net for å kunne sammenligne leverandørene. Sun-Net kan levere 150 m² tak – bestående av til sammen 6 kWp aktiv solstein (50 m²) og resten vanlig, inaktiv takstein (100 m²) – til en komplett pris på cirka 300 000 kroner. Når vi regner om dette til kvadratmeterpris, blir det cirka 2000 kroner per kvadratmeter.

Les også: Få Enova-støtte til solceller

Her er det viktig å se pris i sammenheng med effekt på solcelletaket. Otovos solcelletakstein skal produsere cirka 30 % mer strøm per kvadratmeter enn Sun-Net (155 Wp/m² mot 120 Wp/m²). Prisforskjellen mellom Otovo og Sun-Net blir dermed mindre enn ved første øyekast.

I USA i 2017 kostet Tesla Solar Roof rundt 2000 kroner per kvadratmeter, omregnet til norske kroner. Ut fra hva Solceller.no kjenner til gjelder dette kun selve taksteinen – montering, el-installasjon og MVA kommer i tillegg. For øvrig skal den nye 2019-versjonen, V3, etter sigende være billigere enn de foregående versjonene. Hva prisen faktisk kommer på i Norge er dog ikke kjent.

 

Tips

Gjør god research og få de aktuelle forhandlerne på befaring hos deg før du tar et endelig valg av solcelletakstein.

Pris sett opp mot solcellepanel

Prisforskjellen mellom solcelletak og solcellepanel vil avhenge av hvilke leverandører og effekten (Wp) på solcellesystemet vi sammenligner. Her ser vi på to eksempler:

Sun-Net opererer med et regnestykke som viser at vanlig solcellepanel er cirka 20 % billigere enn solcelletakstein.

Bruker vi et eksempel fra Otovo, ser vi at forskjellen er på rundt 30 %. Da regner vi med standard solcellepanel, som ligger tettest opptil solcelletakstein i effektivitet (155 Wp mot 160 Wp). Solcellepanelet koster cirka 2600 kroner per kvadratmeter, mens solcelletaksteinen koster omtrent 3500 kroner per kvadratmeter.

Tesla Solar Roof (solcelletak)
Ventetid på mange stiler Etter sigende skal Tesla tilby solcelletak i denne stilen, men foreløpig er verken reservasjon eller installasjon av denne typen mulig. Foto: Tesla

Pris sett opp mot vanlig takstein

Å legge nytt, vanlig tak koster i gjennomsnitt cirka 2000 kroner per kvadratmeter. Prisen avhenger blant annet av hvilket type tak du ønsker, så den kan komme helt opp i rundt 4000 kroner og helt ned i cirka 1400 kroner per kvadratmeter.

Gjennomsnittsprisen som er oppgitt over er den samme som det billigste norske alternativet til solcelletakstein, mens det er 1500 kroner billigere enn det dyreste alternativet. Disse tallene er basert på komplett pris med ferdig montering og etter eventuell støtte fra Enova.

Les også: Er solenergi miljøvennlig?

Akkurat hvor stor prisforskjellen blir kommer helt an på hvilke type tak, leverandører og installatører vi sammenligner.

Husk at et vanlig tak ikke gir deg fordelen med strømproduksjon, og denne besparelsen på strømregningen bør du ta med i beregningen når du vurderer alternativene.

Solcellepanel + tak VS. solcelletakstein

Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittsprisen på å legge nytt vanlig tak, vil det koste rundt 4600 kroner per kvadratmeter å legge et nytt tak pluss standard solcellepanel (160 Wp) fra Otovo – cirka 2000 kroner for nytt tak + cirka 2600 kroner for solcellepanelet.

Det er over 1000 kroner dyrere per kvadratmeter enn det mest sammenlignbare solcelletaket (155 Wp) på det norske markedet – rundt 3500 kroner (Otovo).

Konklusjonen er: Hvis du uansett skal legge nytt tak, er det billigere å legge solcelletak fremfor å legge nytt tak pluss solcellepanel.

Men: Å bytte til solcelletakstein på et nytt tak er unødvendig bruk av penger, ettersom solcelletak erstatter et vanlig tak. Da er det billigere å velge vanlig solcellepanel i stedet.

Kan du få støtte til å legge solcelletakstein?

Fordi det er gunstig for miljøet at du produserer egen fornybar strøm, ønsker staten å gi deg støtte gjennom statseide Enova når du legger solcelletakstein (eller solcellepanel).

Er du medlem av Norsk elbilforening, får du også rabatt ved kjøp av solcelletakstein fra Otovo.

Enova-støtte

Du får støtte fra Enova når du investerer i solcelletakstein. Grunnstøtten ligger på 7500 kroner, i tillegg til at du får 1250 kroner per effekt du har installert (opptil 15 kW).

Rabatt til medlemmer av Norsk elbilforening

Alle medlemmer av Norsk elbilforening får 10.000 kroner rabatt ved kjøp av solcelletaksteinen Sunstyle fra Otovo.

Les også: Dette må du tenke på når du skal ha solceller på taket

Vet du om annen støtte til solcelletakstein i Norge? Gi oss beskjed på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Tesla Solar Roof (solcelletak)
Ventetid på mange stiler Etter sigende skal Tesla tilby solcelletak i denne stilen, men foreløpig er verken reservasjon eller installasjon av denne typen mulig. Foto: Tesla

Er det økonomisk lønnsomt?

Per 2020 er strømprisene så lave at den store investeringen i solceller ikke er økonomisk lønnsomt, ifølge Enova.

Situasjonen kan dog bli en annen i framtiden. Prisen på solcelletak vi falle når utvalget og etterspørselen blir større, samt når teknologien utvikles. I tillegg kan du spare mer penger på å produsere din egen solstrøm hvis kraftprisene fortsetter å stige slik de har gjort de siste årene.

Det er likevel smart å vurdere solcelletak i dag, dersom du uansett må legge nytt tak i nærmeste framtid. Da er ikke prisforskjellen mellom vanlig takstein og solcelletakstein nødvendigvis så stor, i tillegg til at du sparer ekstra penger på strømregningen.

Har du på den annen side tid til å vente noen år, kan du antakelig få med deg en prisnedgang på solcelletakstein.

Fordeler og ulemper med solcelletakstein

Fordeler

 • Produserer fornybar energi som er bra for miljøet
 • Gir deg lavere strømregning
 • Kvalifiserer for støtte fra Enova
 • Erstatter vanlig tak, så hvis du uansett må legge nytt tak, er det billigere å legge solcelletakstein enn å legge vanlig, nytt tak + solcellepanel
 • Utnytter plassen på taket bedre enn solcellepanel, og kan derfor gi deg høyere total strømproduksjon
 • Er penere enn andre solcellesystemer
 • Har like lang levetid som vanlig tak (betongtakstein) og er ofte mer robust

Ulemper

 • Har høy investeringskostnad, så det tar flere år før du går i pluss
 • Strøm i Norge er foreløpig så billig at egen strømproduksjon ikke er økonomisk lønnsomt
 • Er fortsatt en forholdsvis ung og dyr teknologi
 • Er dyrere enn solcellepanel (med mindre du også må legge nytt tak under)
 • Gir mindre effekt/strømproduksjon per kvadratmeter enn solcellepanel

Oppsummering – Solcelletakstein

Spørsmålet du må finne svar på er hva som betyr mest for deg – pris, strømproduksjon, miljøbidrag eller utseende?

Solcelletakstein er aktuelt hvis du uansett må ha nytt tak på et hus som har gode solforhold. Enda mer forlokkende er det hvis du har stor forkjærlighet for grønn energi og ny teknologi, samt hvis du er opptatt av at taket skal være pent.

Ikke forvent at du skal spare mye penger på å legge solcelletak, men på sikt vil du høyst sannsynlig gå i pluss.

Les mer: Tjen penger på overskuddsstrømmen din