To menn i arbeidsklær går ute blant et stort antall bakkemonterte solcellepanel.

Hva er forskjellen på en solcelle og en solfanger?

Solceller produserer elektrisk strøm, mens solfangere genererer solvarme. Få en oversikt over de viktigste forskjellene mellom en solcelle og en solfanger.

Bilde av Anna Nguyen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 03.11.2023
Innhold

Solceller produserer strøm

Solceller bruker solenergi for å produsere elektrisk energi. Det er en fotovoltaisk prosess der solenergien «frigjør» elektroner i solcellen som beveger seg og skaper strøm.

Solcellene fungerer best når de blir seriekoblet. Det er vanligst å bruke solcellepaneler, som er en samling av flere solceller, for å produsere strøm.

Solcellepanelene kan plasseres på tak, vegg eller mark og plasseres der det er mest sol. Strømmen som blir produsert kan brukes direkte til tilkoblede apparater i huset eller lagres i batterier.

Panelene har ulik størrelse og virkningsgrad, men kan produsere nok strøm til å forsyne forbruket ditt store deler av året.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Solcellemooduler installert på skrått tak
Likt utseende: Solcellepanel og solfangere kan se like ut på avstand. Her ser vi paneler installert på et skrått tak.

Solfangere varmer opp vann og bolig

En solfanger omgjør solenergi til termisk energi som kan varme opp vann eller boligen din. I solfangeren finner du blant annet absorbatoren som samler alle solstrålene og gjør den om til varme.

Solfangeren er koblet til et anlegg bestående av rør, varmelager og et styringssystem med pumpe. Det er vann som transporteres rundt i rørene, og varmes opp når den transporteres gjennom solfangeren eller varmelageret.

Det er vanlig å plassere solfangere på taket, men de kan også plasseres på vegg eller mark. Generelt krever solfangere lite vedlikehold.

Les også: Dette bør du vite om solfangere

Solceller vs. solfanger

Både solceller og solfangere benytter solenergien, og krever lite vedlikehold etter at de er installert. Her er en tabell over forskjellene:

 SolcellerSolfanger
Formål Produksjon av strøm Oppvarming av vann
Prosess Fotovoltaisk prosess som omgjør solstråler til elektrisitet Absorbator som omgjør solstråler til termisk varme
Anlegg Solcellepaneler koblet til hverandre, inverter, sikringsskap og strømnett Solfanger koblet til rør, styringssystem med pumpe og varmtvannstank
Varighet Omtrent 30 år Omtrent 20 år
Enova-støtte Opptil 32 500 kr Opptil 10 000 kr
Pris Mellom 40 000 og 150 000 kr, avhengig av anlegg Fra 30 000 kr, avhengig av anlegg

Hva bør jeg velge av solceller og solfanger?

Det kommer helt an på behovet ditt og hva du foretrekker av å produsere egen strøm eller oppvarming av vann og bolig. I Norge bruker vi mest strøm på å varme opp hjem og vann.

Hvis du ønsker å produsere egen strøm, er solceller et godt valg. Da kan du, i tillegg til å bruke strøm på oppvarming av vann og bolig, benytte den til belysning og andre apparater som vaskemaskin og oppvaskmaskin.

Med egenprodusert strøm trenger du ikke å betale nettleie. Samtidig kan du velge å selge strømmen din til det lokale kraftselskapet ditt når du går i overskudd. I perioder der du ikke produserer nok strøm, må du betale nettleie, og for strømmen du bruker, selvfølgelig.

Solfangere på tak
Solfangere: Solfangere kan monteres på taket og frittstående på flatt tak eller mark.

Solfanger er et godt alternativ om du ønsker oppvarming av kun vann og bolig. Da vil du fortsatt betale for strøm og nettleie som vanlig, men strømregningen din vil bli redusert på grunn av solfangeren og dens oppvarming. Solfangeren kan nemlig dekke opptil 50 prosent av varmtvannsbehovet ditt.

Har du et hjem med vannbåren varme eller om du snart skal bytte varmtvannstank, kan solfanger være et godt valg. Solfangere er også billigere å investere i enn solceller, men du kan ikke tjene penger ved å selge strøm.

Sammenlign tilbud på solceller eller solfangere

Du kan enkelt få flere tilbud på solceller eller solfangere. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet på siden. Da kan du sammenligne flere tilbud før du velger et tilbud som passer behovene dine.

Fyll ut skjemaet nå!