To menn i arbeidsklær går ute blant et stort antall bakkemonterte solcellepanel.

Hva er forskjellen på en solcelle og en solfanger?

Solceller produserer solstrøm, mens solfangere genererer solvarme. Få en oversikt over de viktigste forskjellene mellom teknologiene, slik at du kan finne den beste løsningen til ditt hjem.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 19.07.2021
Innhold
  1. Solceller produserer elektrisk strøm
  2. Solfangere til oppvarming
  3. Solstrøm vs. solvarme
  4. Grønn energiforsyning
  5. Støtte til solenergisystem

Teknologier for utnyttelse av solenergi er i sterk vekst over hele verden. Du har mest sannsynlig hørt om solceller, som kan forsyne strøm til alt fra lamper og hyttekomfyrer, til biler og hus. En litt mindre kjent teknologi er solfangeren, som omgjør solstråling til varme i stedet for strøm. Varmen kan i likhet med solstrøm transporteres til bruk eller til lagring.

Solceller og solfangere fungerer ulikt og har ulike nytteområder, derfor vil det være lurt å sammenligne fordeler og ulemper med teknologiene før du gjør et valg.

Solfangere med vakuumrør instalert på skrått hustak
Solfanger med vakuumrør: For boliger med vannbåren varme er det vanlig med 4 paneler med 80 vakuumrør som koples til en akkumuleringstank.

Solceller produserer elektrisk strøm

En solcelle bruker lys- og varmestråling fra sola til å lage elektrisk energi, som også kalles solkraft. Denne prosessen omtales som en fotovoltaisk prosess, og betyr at solenergi «frigjør» elektroner i solcellen som kan bevege seg og dermed skape strøm.

For best ytelsesevne seriekobles solcellene og plasseres strategisk etter solforhold. Strømmen som produseres kan lagres, transporteres eller brukes direkte i tilkoblede apparater. En solcellemodul kan strømforsyne alt fra små hagelamper, til store energibygg. Alt etter størrelse, plassering og virkningsgrad.

Den vanligste formen for produksjon av solstrøm er ved bruk av solcellepanel. Panelene kommer i ulike størrelser og virkningsgrader og kan plasseres på næringsbygg, boliger, hytter, båter og bobiler.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Solcellemooduler installert på skrått tak
Likt utseende: Solcellepanel og solfangere kan se like ut på avstand. Her ser vi paneler installert på et skrått tak.

Solfangere til oppvarming

I likhet med solceller omgjør også solfangere energi fra sola. Solenergien brukes til å varme opp vann og hus, fremfor å produsere strøm. Et solfangeranlegg består typisk av utendørs fangere som kobles til innvendig rørføring, lagertank og et styringssystem. Transport av varmen kan være vannbåren, og kan kombineres med andre energisystem når solenergieffekten er lav.

I kombinasjon med for eksempel varmegjenvinning av gråvann, kan du gjøre store deler av husstandens totale energiforbruk fornybar.

I følge Enova, kan et solfangeranlegg alene dekke omtrent 50 prosent av boligens varmtvann, eller 30 prosent av det boligens totale energibehov.

Solfangere kan integreres i bygningstak og -fasader, og krever lite til ingen vedlikehold etter montering. Installering passer derfor bra for deg som skal bygge nytt eller vil skifte ut gammelt bygningsmateriale. Det finnes likevel ulike lokale krav til å melde fra om utbygging, så det vil være lurt å undersøke din kommunes krav.

Solstrøm vs. solvarme

Fakta

PVT-panel

Et PVT-panel er en hybrid mellom et solcellepanel og en solfanger, og genererer både strøm og varme. Kombinasjonen muliggjør produksjon og lagring av elektrisk strøm, men samtidig utnyttelse av solvarme som fraktes via en varmebærer (ofte et vann-eller luftsystem).

PVT-teknologi i Norge er hovedsakelig i storskala og ikke like utbredt på det private markedet enda. For varme eller kalde områder vil være mindre optimalt for et slikt anlegg fordi solceller krever lav temperatur og solfangere krever høy temperatur. Fordi det er færre som produserer hybridteknologien, er den også vanskeligere å få tak i enn solfangere og solceller. PVT optimaliseres stadig, så det vil likevel være lurt å merke seg denne måten å utnytte solenergi på.

Bruk av solstrøm vokser i popularitet i mye større grad enn bruk av solvarme. Markedet for solcellepanel er større og mer kjent, og dermed også mer prisgunstig.

Likevel, dersom oppvarming av bolig og/eller tappevann er din hovedprioritet, vil det være mer gunstig å konvertere solstråler direkte til varme, enn å gjøre den til strøm først. Ved transport av strøm over strømnett går også omtrent 10 % av strømmen tapt. Å produsere egen energi i eget hjem vil være mest energieffektivt, uansett om du benytter deg av solceller eller solfangere.

Solenergiteknologi generelt er likevel i sterk vekst, så det er ikke utenkelig at vi vil se mer også av solfangere på norske tak og vegger i årene framover.

Les også:

Hvordan fungerer solceller i Norge?

Stående solfangere på flatt tak
Solfangere: Solfangere kan monteres frittstående på tak slik som her, eller installeres som en integrert del av husets bygningsmateriale.

Grønn energiforsyning

Norge har et generelt høyt energiforbruk, hvor spesielt oppvarming av hus og bygg er noe av det mest energikrevende.

Ved å investere i solcelle- eller solfangeranlegg med lang levetid og god ytelsesevne kan du gjøre din husstands energiforbruk mer klimavennlig og samtidig redusere strømutgifter. Det nasjonale forbruket reduseres også når flere produserer egen strøm og/eller varme.

Støtte til solenergisystem

Som et tiltak mot omstilling til et lavutslippssamfunn, tilbyr Enova statlig støtte til egenproduksjon av solkraft og solvarme. Støtte til solfanger har fast sats på 5000 kroner, mens støtte til el-produksjon (solceller) ligger på 7500 kroner. Oslo kommune har også en støtteordning for solcellepanel til borettslag og sameier.

Les også:

Få Enova-støtte til solceller.