Kan man montere solceller selv?
I de aller fleste tilfeller er svaret nei.
Et solcelleanlegg er et komplekst elektrisk anlegg der små feil kan få store konsekvenser, som for eksempel brann. Derfor er det strenge regler for hvem som kan montere solceller på norske bygg.
Grunnregelen er at både prosjektering og montering skal utføres av en elektroinstallatør som er registrert i Elvirksomhetsregisteret til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det samme kravet gjelder dersom du skal kunne få støtte fra Enova.
Les også: Få Enova-støtte til solceller
Unntakene fra regelen
Det er likevel noen unntak fra regelen. Du kan montere solcelleanlegget selv dersom:
- Solcelleanlegget er frittstående
- Solcelleanlegget ikke er tilkoblet strømnettet
- Solcelleanlegget er under 50 V og 200 VA
- Du ikke skal søke om støtte fra Enova
I praksis gjelder dette unntaket bare svært små anlegg på for eksempel små hytter, båter, campingvogner og lignende.
En liten åpning for de mest handy
Likevel finnes det en liten mulighet for de aller mest handy iblant oss, der man kan få en elektriker til å montere parallellkoblede mikroinvertere på taket, og montere solcelleanlegget oppå disse.
Det er viktig at invertere da er parallellkoblede og ikke seriekoblede, ettersom det første bidrar til å redusere risikoen for støt og brann underveis i monteringsprosessen.
Les også: Hva er et solcellepanel?
Så lenge det er en godkjent elektriker som monterer inverterne, er det ingenting i veien for at du gjør resten av jobben selv.
Når det er sagt, anbefales det sterkt at man benytter en montør med god erfaring også til selve monteringen av solcelleanlegget. En erfaren solcellemontør vet nøyaktig hvilken vinkel anlegget skal stå i, slik at du får mest ut av alle solstrålene som treffer boligen din.
For «vanlige» folk kan det være vanskelig å avgjøre om taket vil tåle vekten av anlegget. Det er dessuten vanskelig å få erstatning dersom taket blir skadet etter at du selv har utført arbeidet.
Denne risikoen løper du
Om du likevel går for å montere solcelleanlegget selv, betyr det i de aller fleste tilfeller at garantien bortfaller. Med tanke på at solcelleanlegg er svært kostbare, er dette en stor risiko å utsette seg for dersom noe skulle gå galt underveis.
Dessuten er det viktig å huske at du også risikerer å komme i konflikt med forsikringsselskapet dersom anlegget eksempelvis skulle forårsake brann og skade boligen. Sjansen er i slike tilfeller stor for at du vil bli holdt ansvarlig for skaden.
Dersom du på et senere tidspunkt skal selge boligen din, kan også det å ikke ha en godkjent montør skape problemer for deg.
Både den som skal utarbeide taksten på anlegget, og eventuell kjøper, vil nok stille spørsmål ved hvorfor det ikke er garanti på anlegget, og dette kan gå utover summen du ender opp med å få for boligen.