Bilde av høyspentmaster, vindmøller og solcellepanel

Selg overskuddsstrømmen din som plusskunde

Ved å bli plusskunde kan du tjene penger på å selge overskuddsstrømmen fra solcelleanlegget ditt tilbake til strømleverandøren.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 10.11.2023
Innhold:

Hva er overskuddsstrøm?

Når du produserer mer strøm enn du klarer å forbruke, får du overskuddsstrøm. For de fleste privatpersoner i Norge gjelder dette strøm som blir produsert ved hjelp av solcellepanel.

Denne overskuddsstrømmen kan i dag selges tilbake til strømselskapet ditt.

Les også: Produsere egen strøm

Hvordan selge strøm fra solceller?

For å kunne selge overskuddsstrøm kreves det at du er en plusskunde hos strømleverandøren din og at du har en såkalt smartmåler eller AMS-måler (avanserte måle- og styringssystemer).

Plusskunder betaler ikke nettleie for forbruk av egenprodusert strøm eller på strømmen som mates ut på nettet, men skulle innmatingen overstige 100 kW koster det 1,36 øre per kWh.

Hvor mye strøm du kjøper og hvor mye strøm du mater ut på nettet registreres fortløpende i Elhub, hvor differansen mellom de to regnes ut og rapporteres videre til strømselskapet ditt.

Hvor mye strøm du produserer og forbruker direkte vil ikke spores av denne strømmåleren, så om du ønsker nøyaktig data på dette må du installere en ekstra måler for dette.

Les også: Virkningsgraden på solceller

Hva tjener du på å selge overskuddsstrøm?

Som plusskunde vil du vanligvis få utbetalt den gjeldende markedsprisen på strøm for timen du mater ut strøm på nettet.

Dette vil imidlertid være avhengig av avtalen din med strømselskapet ditt.

Hvor mye overskuddsstrøm kan du selge?

I Norge kan du til enhver tid mate ut opptil 100 kW tilbake til strømnettet. Overstiger du denne grensen, må du betale en innmatingsavgift på 1,36 øre per kWh ekskludert merverdiavgift.

For privatpersoner skal det derimot mye til for å overstige denne grensen, ettersom dette tilsvarer effektbehovet til omtrent ti boliger ifølge NVE.

Til gjengjeld er det ingen nedre grense på strømmengden for at strømselskapet skal kjøpe overskuddsstrømmen din.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: I dag finnes det solceller i form av takstein.

Plusskundeordningen har blitt utvidet

Før gjaldt ordningen kun privatpersoner, men fra 1. oktober 2023 ble også borettslag, sameier, næringsbygg og flermannsboliger inkludert i plusskundeordningen.

Det betyr at strømproduksjon fra blant annet solceller kan deles mellom bygg og anlegg som deler kommune-, gårds-, bruksnummer og eventuelt festenummer.

Deling av overskuddsstrøm skjer ved bruk av en fordelingsnøkkel som kan følge én av to maler. Lik fordeling eller valgfri statisk fordeling:

  • Lik fordeling innebærer at overskuddsproduksjonen fordeles likt på alle målepunktene som er med i ordningen.
  • Valgfri statisk fordeling baseres på at hvert målepunkt har krav på en gitt andel av overskuddsstrømmen, gjerne basert på areal på leiligheten eller investeringsbidrag til anlegget.

Les også: Er solenergi miljøvennlig?

Dermed slipper beboere i borettslag og sameier å betale elavgift, merverdiavgift og nettleie på sameiets strømproduksjon, og redusere strømutgiftene sine på den måten.

Den installerte effekten på anleggene som deler strøm må imidlertid ikke overstige 1000 kW.

Sammenlign tilbud på solceller

På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelleanlegg. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet.

Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Ja takk, sammenlign tilbud på solceller!