Bilde av høyspentmaster, vindmøller og solcellepanel

Tjen penger på overskuddsstrømmen din

Ved å bli plusskunde hos strømselskapet ditt kan du i beste fall tjene penger på overskuddsstrømmen du har til overs fra solcelleanlegget ditt.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert: 19.07.2021

Som navnet tilsier er overskuddsstrøm den strømmen som er til overs etter eget forbruk når man produserer egen strøm. For de aller fleste privatpersoner i Norge gjelder dette strøm som blir laget ved hjelp av solcellepanel.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Det vanligste er altså å selge overskuddsstrømmen til strømselskapet. For å gjøre dette må man være plusskunde hos strømleverandøren, noe som gjør at man har et kundeforhold som innebærer både at man kjøper og selger strøm. På fagspråket kalles man for «prosument» når man både er forbruker av strøm og produsent.

I pluss som plusskunde

Når du er plusskunde er det altså differansen mellom forbruket ditt og hvor mye strøm du produserer som bestemmer sluttsummen på strømfakturaen din. I perioder hvor du produserer mer strøm enn du forbruker, for eksempel midt på sommeren, vil du ende opp med å få penger tilbake på strømregningen.

Les også: Slik kan du få penger igjen på strømregningen med solceller

I Norge er det et tak på 100 kW som du kan mate inn i strømnettet uten å bli regnet som et kraftverk. Overstiger du denne grensen på noe tidspunkt, må du betale en innmatingsavgift som ligger på 1,3 øre per kw. For privatpersoner skal det derimot mye til for å overstige denne grensen.

Det er ingen nedre grense på hvor mye strøm du kan produsere for at strømselskapene kan kjøpe strømmen din.

Ingen nettleie på det du produserer

I tillegg til at det er mye å spare på å produsere egen strøm, vil det nok glede mange at man slipper unna nettleie på strømmen man produserer selv. Det gjelder både den man bruker selv og den som man selger til strømselskapet.

Bilde av solcelletakstein montert på tak.
Solcelletakstein: Det er vanskelig å se forskjell på vanlig takstein og solcelletakstein. Dette er et bilde av solcelletakstein.

Les også: Er solenergi miljøvennlig?

Årsaken til det er at når man produserer egen strøm, belaster man ikke fellesskapets strømnett på samme måte som når man mottar strøm på tradisjonelt vis.

Krever AMS-måler

For at det skal være mulig å holde orden på strømmen som går inn, ut og produseres lokalt, må solcelleanlegget være tilkoblet en AMS-måler – altså en automatisk strømmåler. I 2021 har de aller fleste i Norge fått installert en slik måler i hjemmet sitt.

Forbruket og produksjonen blir registrert i Elhub, hvor grunnlaget for hvor mye du skal betale eller få igjen på strømregningen blir beregnet.

Les også: Virkningsgraden på solceller

Lagring av overskuddsstrøm er mulig

Selv om det er klart vanligst å selge overskuddsstrømmen, er det også mulig å lagre den på batterier. Dette er imidlertid ikke spesielt lønnsomt slik batteriteknologien er i dag – investeringen er stor, og totalt sett vil du betale mer for strømmen du har lagret enn hvis du fikk den levert gjennom det tradisjonelle strømnettet.

Det finnes også et alternativ for «virtuell» lagring av strøm: Nylig har Fjordkraft introdusert et alternativ som de kaller for «solkonto». Her kan man «spare opp» overskuddsstrøm som man kan trekke fra strømregningen senere. Dette er imidlertid heller ikke en gunstig løsning, ettersom du fortsatt må betale nettleie på strømmen du betaler med solkontoen. Dermed får du mindre ut av pengene enn dersom du hadde valgt å få dem utbetalt fra strømselskapet.

Borettslag kan også bli plusskunde

Det er ikke bare privatpersoner som kan bli plusskunde hos strømselskapene. Borettslag og sameier har ofte store takareal som egner seg ypperlig til solcellepaneler. Med et stort takareal kan gevinsten fort bli veldig mye større enn for privatpersoner, ettersom den største utgiften er å starte byggingen av et solcelleanlegg og ikke nødvendigvis størrelsen på anlegget.

Sammenlign tilbud på solceller

På Solceller.no kan du få tilbud på både solcellepanel og solcelletakstein. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet. Å bruke Solceller.no er uforpliktende og naturligvis helt gratis.

Ja takk, sammenlign tilbud på solceller!