Et enkelt solcellepanel pryder en hyttevegg i norsk skog

Solcellepanel til hytta

Hvor mye strøm kan et solcelleanlegg på hytta produsere, og hvor stort anlegg trenger du egentlig til en hytte.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 06.11.2023
Innhold

De fleste forventer i dag at hytta har innlagt strøm, men ettersom fritidsboliger ofte ligger utenfor allfarvei, er det ikke alltid like enkelt å koble seg til det lokale strømnettet.

Solceller trenger ikke kobles til noe annet enn hyttas eget strømanlegg. Dette er med på å gjøre solcellepanel egnet for hytter, enten du har fritidsbolig ved havet eller på fjellet. Om du derimot ønsker å selge overskuddsstrømmen du produserer, må du koble solcelleanlegget til strømnettet.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Delvis snødekt hyttetak med solcelleanlegg på taket
SOLINNSTRÅLING: Sørg for at snøen ikke blir liggende på panelene og hindrer solinnstrålingen.

Hvor mye koster solcelleanlegg på hytta?

Prisen på solcellepanel på hytta avhenger hovedsakelig av hvor stort anlegg du installerer.

Den billigste løsningen er å kjøpe en pakke for et frittstående anlegg som ikke kobles til strømnettet. Dette vil som regel koste fra 10 000 kr og oppover. Da vil strømmen gå direkte til stikkontaktene i hytta eller eventuelt til et batteri.

Skal anlegget knyttes til det faste strømnettet, vil startprisen være nærmere 50 000, men da får du til gjengjeld muligheten til å selge overskuddsstrømmen din til nettleverandøren. Er du koblet til strømnettet risikerer du ikke å bruke opp strømmen din på kvelden.

Les også: Hvor mye koster solcellepanel?

Enova gir økonomisk støtte for solceller på hytta

Enova har siden 2018 hatt økonomiske støtteordninger for solceller, også til sekundærboliger.

Dermed kan du få støtte til solceller på hytta på inntil 32 500 kroner. Dette innebærer et grunntilskudd på 7500 kroner, pluss 1 250 kr per kW installert opp til 20 kW.

Les mer: Enova-støtte til solceller

Fungerer solceller på hytta?

Solceller er en god løsning for å sikre seg en enkel strømforsyning på hytta, enten man er på fjellet eller ved sjøen.

Siden solceller ikke trenger direkte sollys for å produsere solkraft, vil de også fungere når det er overskyet.

Solcellepanel på fjellhytter har lenge vært et populært valg. Det henger sammen med at det gjerne er mye snø på fjellet, og snø reflekterer sollys som igjen øker solinnstrålingen.

Norsk klima er på mange måter perfekt for solceller, ettersom solcelleteknologi fungerer best i minus fem grader.

Les også: Hva er virkningsgraden på solceller?

En hytte ved vannet med et enkelt solcellepanel på skrått tak
UNNGÅ SKYGGER: Solforhold kan være vel så bra ved sjøen som på fjellet. Bare sørg for at det ikke er store trær som skygger over panelene.

Hvordan montere solcellepanel på hytta?

Anlegg under 50 volt kan du i teorien installere selv, uten elektriker. Du bør imidlertid alltid få hjelp av en fagkyndig når du skal montere solceller på hytta, ettersom skadepotensialet er stort.

Anlegg under 50 volt har dessuten begrenset funksjon. Vurderer du å installere dette, bør du dobbeltsjekke at det dekker behovene dine.

Har du vurdert en hyttepakke?

Hvis du skal installere solceller på hytta, kan det lønne seg med en såkalt «hyttepakke».

Hyttepakker med solceller inneholder alt du trenger for å installere et solcelleanlegg og komme i gang med solceller på hytta.

Fordelen med å få hjelp av en elektriker til å installere solcellepanelene, er at de kan hjelpe deg med å plassere panelene for best mulig effekt.

Les også: Alt du må vite om solceller i Norge

Noen tommelfingerregler for plassering av solcellepanelene for best mulig effekt er å vende solcellene mot sør, på det mest solfylte stedet på hytta. Dette kan være på taket, veggen eller frittstående ved siden av hytta.

Skal du henge dem på veggen må du passe på at vinkelen på panelene er ut fra når du ønsker mest strøm. 45 graders vinkel vil fungere best om sommeren, men loddrett er mer anvendelig for vinterhalvåret.

Frittstående solcellepanel  står ved siden av hytta for bedre solforhold
FRITTSTÅENDE SOLCELLEPANEL: Dersom solforholdene ikke er optimale på tak og vegger, kan frittstående panel plasseres unna hytta for bedre innstråling.

Solceller reduserer belastningen på det lokale strømnettet

Teknisk Ukeblad anslår at så mye som 75 prosent av de 46 000 fritidsboligene i Norge er tilkoblet strømnettet.

Fordi vi gjerne tilbringer mindre tid i fritidsboligen er energibehovet mindre, men samtidig er energibruket ofte også mer sporadisk og konsentrert.

For områder med mange hytter kan det være en utfordring for strømnettet når mange hytter, som vanligvis ikke belaster strømnettet, bruker strøm samtidig. Store energitopper kan overbelaste det lokale strømnettet og gi strømbrudd.

Gjør du hytta helt eller delvis selvforsynt med energi fra solceller blir belastningen mindre, samtidig som du reduserer strømutgiftene dine.

Få tilbud på solceller til hytta nå!