Et enkelt solcellepanel pryder en hyttevegg i norsk skog
Solcellepanel på hytteveggen: Egenprodusert strøm på hytta blir stadig mer populært. Noen investerer i store anlegg, mens andre nøyer seg med et enkelt panel, slik som her.

Solceller på hytta

Hvor mye strøm kan et solcelleanlegg på hytta produsere, og hvor stort anlegg trenger du? Her er det du bør vite når du skal investere i solcelleteknologi til fritidsboligen din.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 17.08.2022
Innhold
  1. Hvor mye strøm kan et solcelleanlegg produsere?
  2. Hvordan fungerer solceller på hytta?
  3. Plasser solcellene riktig for best effekt
  4. Solceller mot belastning på lokalt strømnett
  5. Hvor mye koster solcelleanlegg?
  6. Et klimavennlig tiltak
  7. Få støtte til solceller fra Enova

Økt komfortkrav og høy standard på moderne fritidshjem har gjort vann, strøm og internett på hytta mer og mer utbredt. I dag er innlagt vann og strøm gjerne et minstekrav. Samtidig blir det stadig lettere å benytte seg av alternativ strømproduksjon.

Uansett om du har fritidsbolig ved havet eller på fjellet, kan solcellepanel være en prisgunstig og klimavennlig måte å skaffe seg strøm på.

Les også: Hva er et solcellepanel?

Delvis snødekt hyttetak med solcelleanlegg på taket
Tilrettelegg for god solinnstråling: Følg med når snøen legger seg på hyttetaket. Det hindrer god solinnstråling og gjør at anlegget produserer mindre strøm.

Hva er et solcelleanlegg?

Når det er snakk om solcellepanel mener man ofte solcelleanlegg.

For å få strøm til hytta er det ikke nok med solcellepanel, man trenger et solcelleanlegg.

Et solcelleanlegg består av:

  • Solcellepanel som tar imot solstråler
  • Festemateriell til panel(ene)
  • Kabler som kobler solcellepanelene sammen
  • Laderegulator som gir riktig ladespenning
  • Strømledning til sikringsskapet
  • Batteribank som kan lagre strømmen
Vis mer

Hvor mye strøm kan et solcelleanlegg produsere?

Det er dessverre ingen fasit på hvor mye strøm et solcelleanlegg kan produsere, da det er avhengig av antall panel, samt størrelse og effekt på dem. Hvor panelene plasseres og lokale innstrålingsforhold vil naturligvis også spille inn, slik at cellene periodevis vil produsere mindre strøm.

Hvordan dimensjonere et solcelleanlegg?

Flere av de ulike leverandørene har oppsett for beregning av solcelleanlegg. Sjekk f.eks. ut Sunwind eller 2 Soler, som begge forklarer hvordan du kan dimensjonere et solcelleanlegg ut ifra dine behov.

Du kan også få hjelp av leverandørene som kommer på gratis befaring hvis du fyller ut skjemaet på denne siden.

Jo flere panel du har, jo mer strøm vil du produsere. Størrelsen på tak og vegger og hvor stort anlegg det er plass til, vil derfor spille en vesentlig rolle. Her er det lurt å kartlegge egne behov og kjøpe et anlegg som kan produsere den energimengden du ønsker.

Noen velger anlegg som produserer strøm til hele fritidsboligen, men du kan også velge et mindre anlegg som kun gir strøm til enkelte apparater.

Oppvarming står for den største andelen av norsk strømforbruk, men solceller anbefales likevel ikke som eneste strømkilde til oppvarming. Dette er blant annet fordi solcelleteknologi gjerne produserer minst strøm når du trenger oppvarming mest. Det vil dermed være gunstig å kombinere energikilder.

Les også: Hva er forskjellen på en solcelle og en solfanger?

En hytte ved vannet med et enkelt solcellepanel på skrått tak
Fritidsbolig ved vannet: Solforhold kan være vel så bra ved sjøen som på fjellet. Undersøk den lokale innstrålingen der du har hytte før du monterer.

Hvordan fungerer solceller på hytta?

Det er en utbredt antakelse at solcellepanel fungerer dårlig i Norge på grunn av lave temperaturer og tidvis lite solinnstråling. Kaldt klima og lyse netter er tvert imot ypperlige forhold for solceller.

Solcelleteknologi fungerer best i minus fem grader og det trenger ikke være varmt for at anlegg skal fungere.

Det er også verdt å merke seg at solceller ikke trenger direkte sollys for å produsere solkraft, men også vil fungere når det er overskyet. Solcellepanel på fjellhytter har lenge vært et populært valg fordi det gjerne er mye snø på fjellet, og snø reflekterer sollys slik at solinnstrålingen blir sterkere.

Du må likevel være obs på støv og snø som kan legge seg på selve panelene, samt fysiske hindringer som trær, strømmaster og piper som kan gi skygge og hindre god solinnstråling. Helningsvinkel på panelene og geografisk område vil også ha innvirkning på solcellenes effekt, så om du bor i en dal eller er omringet av høye trær kan frittstående panel plassert på bakken unna skygge være et alternativ.

Les også: Alt du må vite om solceller i Norge.

Plasser solcellene riktig for best effekt

Det aller viktigste er for utnyttelsen av solenergi er at du plasserer solcellene riktig:

  • Solcellepanel bør plasseres mot sør, på det mest solfylte stedet på taket.
  • Henger du solcellene på veggen, avhenger den optimale vinkelen av når du ønsker mest strøm.
  • Hovedregelen er at paneler som er montert i 45 graders vinkel fanger opp mest solstråler om sommeren, mens en loddrett plassering samler opp flest solstråler om vinteren.
  • Har du solcellepanelene på taket, kan de selvfølgelig bli dekket av snø i vinterhalvåret. Som regel er det ikke nødvendig å måke snøen, da den ofte glir lett av panelene som er montert i vinkel. Det kan likevel hende at du må måke av snøen når det kommer store mengder nedbør på kort tid.

Før du kjøper et solcelleanlegg er det også lurt å forhøre seg med en elektroingeniør for å høre om hytta di er egnet til solenergiproduksjon.

Frittstående solcellepanel  står ved siden av hytta for bedre solforhold
Solcellepanel på bakken: Dersom solforholdene ikke er optimale på tak og vegger kan frittstående panel plasseres unna hytta for bedre innstråling.

Solceller mot belastning på lokalt strømnett

Ifølge Teknisk Ukeblad anslås det at så mye som 75 prosent av de 46 000 fritidsboligene i Norge er tilkoblet strømnettet. Fordi vi gjerne tilbringer mindre tid i fritidsboligen er energibehovet mindre, men energibruket er ofte også mer sporadisk.

Strømforbruk i områder med mange hytter kan bli en utfordring for strømnettet. Ifølge Teknisk Ukeblad er det ikke det totale energibruket i fritidsboligen som er hovedutfordringen, men at mange hytter bruker strøm samtidig.

Det kan gå lang tid mellom hvert hyttebesøk slik at hele hytta må varmes opp, gjerne samtidig som det trenges strøm til matlaging. Når mange hytter bruker strøm samtidig, kan det lokale strømnettet bli overbelastet og gi strømbrudd.

Ved å gjøre fritidsboligen helt eller delvis selvforsynt med energi fra solceller blir belastningen mindre, samtidig som at egne strømutgifter blir lavere.

Solcellefakta

Visste du dette om solcellepaneler?

  • Flere leverandører tilbyr deg å både selge og kjøpe solkraft i perioder hvor panelene dine produserer mye eller lite strøm.
  • Solcellepanel kan både integreres i nye tak og installeres over gamle tak, og kan fungere like godt på gamle som nye bygg.
  • Flere kommuner tilbyr tilskuddsordninger for tilrettelegging av solcellepanel for privatpersoner, borettslag og sameier.
  • Enova tilbyr statlig tilskudd til både solcelleanlegg og solfangere.
  • Boligbyggelaget OBOS tilbyr støtte til strømproduksjon via solenergi.

Hvor mye koster solcelleanlegg?

Det koster mellom 40 000 og 130 000 å installere et solcelleanlegg, men til gjengjeld reduseres de løpende strømutgiftene slik at du over tid vil kunne spare penger.

Strømmen som produseres på hytteveggen kan gå direkte til hytta og trenger dermed ikke gå via kraftnettet, slik at du slipper å betale kraftkostnader og nettleie. Det er også mulig å lagre solkraft i et batteri til senere bruk eller selge den videre, men da må du være tilkoblet strømnettet.

Solcelleteknologi vil uansett være svært gunstig dersom du ønsker å kun forsyne noen få apparater på hytta med strøm, og du ikke allerede har innlagt strøm.

Les mer: Hvor mye koster solcellepanel?

Et klimavennlig tiltak

I tillegg til å avlaste det lokale strømnettet, er egenproduksjon av solstrøm et bidrag i klimadugnaden. Norge har en helt unik hyttekultur og ligger i verdenstoppen på antall hytter per innbygger. Flere fritidsboliger betyr imidlertid også et høyere nasjonalt energiforbruk og høyere CO2-utslipp i forbindelse med energitransporten.

Solen er en gratis, ren og fornybar energikilde, og jo flere som produserer egen solstrøm, jo mindre blir det samlede klimafotavtrykket.

Les også: Hvor miljøvennlig er solenergi?

Støtte til solceller fra Enova

I 2018 utvidet Enova sine økonomiske støtteordninger til å også gjelde sekundærbolig. Dermed kan du få støtte til solceller på hytta som et energisparende tiltak, på inntil 47 500 kroner. Dette innebærer et grunntilskudd på 7500 kroner, pluss 2000 kr per kW du produserer opp til 20 kW.

Les mer: Få Enova-støtte til solceller