Solen skinner for solcelleleverandørene
– Man lever billigere med solceller enn uten, mener direktør i Solcellekraft, Nils-Arne Lie. Han gir oss et innblikk i solcellemarkedet fra leverandørens side.
For mange er anskaffelsen av solceller en ukjent prosess. Noen trenger hjelp til montering eller ønsker konsultasjon, mens andre vil utføre noe av jobben selv.
Vi har tatt en prat med en av våre samarbeidspartnere om arbeidsprosess og et solcellemarked i tydelig vekst.
Solcellekraft AShar hovedkontor i Bergen og har levert solceller siden 2017. Nils-Arne Lie er CEO i firmaet og forteller at det i hovedsak er integrerte solcellepanel de distribuerer.
– Det kan gjelde alt fra en liten hytte på en øde øy, til store hus hvor folk vil utnytte kapasiteten og produsere mest mulig strøm.
Firmaet utfører arbeid over hele landet gjennom samarbeid med en rekke lokale installatører, og kan dermed tilby kunder å benytte seg av lokal arbeidskraft.
Les også: Dette må du vite om solcellepanel
Økt etterspørsel også i det offentlige
Selv om Solcellekraft leverer integrerte solcellepanel på tak, ønsker enkelte kunder også solceller på fasader.
Kundegruppen omfatter både privatpersoner og bedrifter, og firmaet har blant annet montert solceller for offentlige bygg som Universitetet i Bergen og Statsbygg.
Solcellemontøren kan tydelig merke at solcelleindustrien er et marked i vekst.
– Markedet blir større og større, og flere og flere velger solceller.
Lie ser også at det offentlige har kommet på banen for fullt og at solcelleteknologi stadig blir en mer naturlig del av byggeprosessen for nybygg.
Tydelig økt interesse for solceller
Lie beskriver solceller som en økonomisk gunstig investering blant annet fordi det er den eneste boliginvesteringen som gir inntekt, og som reduserer strømutgifter.
– Hva er det som motiverer folk til å investere i solcelleteknologi?
– Det er to hovedting; det ene er det grønne skiftet og det andre er jo økonomi.
Les også: Derfor har de investert i solceller
Bruk av solenergi trekkes gjerne fram som en klimavennlig måte å produsere strøm på. Fordi solcelleteknologi er i sterk vekst verden over, reduseres også kostnadene på anlegg og installasjon, slik at det blir enklere og billigere å produsere egen solstrøm for den gjengse nordmann. Dette merker leverandørene.
– Man lever billigere med solceller enn uten, legger han til.
Engasjerte kunder som ønsker å lære mer
Solcellekraft har vært i samarbeid med solceller.no i omtrent et år, og Lie beskriver at markedet blir «hetere» for hver måned som går.
– Fra i fjor til i år har vi doblet omsetningen, og vi oppskalerer hver tredje måned.
Selv om samarbeidet har fungert god, må Lie likevel legge til at veksten nok handler mer om den økte interessen for solceller generelt, også blant privatpersoner. Mange tar kontakt direkte og ønsker å vite mer. Det er gjerne mangel på kunnskap som gjør at folk tar kontakt, og spørsmålene varierer.
– De er vel litt usikre på om det er lønnsomt, hvor mye strøm som blir produsert og om man må kutte ut strømledningen man har i huset.
Fra i fjor til i år har vi doblet omsetningen, og vi oppskalerer hver tredje måned.
Sol i Bergen?
Flere lurer også på hvordan solceller fungerer i kaldt, norsk klima, og spesielt i en by så regntung som Bergen.
– Hva pleier du å svare da?
– Jeg sier at det går helt fint, ler Lie.
Firmaet har installert flere solcelleanlegg i Bergen, blant annet integrerte takpanel til selskapslokalet Odd Fellow i Olsvik.
Solkraft har en egen avdeling for prosjektering som kan undersøke hvor mye strøm ulike boliger og bygg kan produsere. Lie kan fortelle at det å regne ut økonomisk gevinst og oppspart CO2 på forhånd er enklere enn mange tror.
Les også: Slik fungerer solceller i Norge
Økonomiske støtteordninger
Et solcelleanlegg kan genrelt sett koste mellom 40 000 og 150 000 kroner, alt etter størrelse på anlegget og pris på montering. Solcellekraft samarbeider med DNB som tilbyr grønt lån, både med og uten sikkerhet, ved kjøp av solcellepanel.
Statsforetaket Enova tilbyr også økonomisk støtte til solceller, som del av norges omstilling til et lavutslippssamfunn.
Les også: Få Enova-støtte til solceller
En fremtidsoptimistisk investreing
For mange er ikke prisen på solcelleteknologi det viktigste, men å kunne bidra i klimadugnaden på hjemmebane.
– Den enkle historien er at det er lønnsomt. Man sparer strøm og annen kraftutbygging, som kan bidra til at man slipper nye vindmølleparker, forteller direktøren.
– Blir du optimistisk av å jobbe med dette her?
– Ja, veldig.